
Situationen omkring COVID-19 i Danmark og her i Halsnæs ændrer sig hurtigt. Derfor vil denne nyhed løbende blive opdateret med seneste nyt om udviklingen i Halsnæs.
I Halsnæs Kommune har vi oprettet et COVID-19-univers på vores hjemmeside. Du kan blandt andet læse om kommunale initiativer og indsatsen mod ensomhed under COVID-19, og så opdateres universet løbende med seneste nyt og praktisk information til både borgere, foreninger og virksomheder. Klik her for at komme til COVID-19-universet.
Nedenfor kan du kan læse seneste nyt om udviklingen i forhold til COVID-19 i Halsnæs Kommune.
Mandag den 15. februar
Ophævelse af besøgsrestriktioner på plejecentre
Styrelsen for Patientsikkerhed har meddelt Halsnæs Kommune, at besøgsrestriktionerne på kommunens plejecentre ophæves med øjeblikkelig virkning.
At der ikke længere er besøgsrestriktioner på plejecentrene i Halsnæs Kommune gør det lidt mere fleksibelt for de pårørende at komme på besøg. Helt konkret betyder det, at der nu ikke er en begrænsning for, hvor mange besøgende, der må komme i beboerens egen bolig, og der vil ikke længere være krav om, at besøg skal foregå udendørs eller i besøgslokaler.
At besøgsrestriktionerne er ophævet betyder dog ikke, at der nu er frit spil på plejecentrene, da alle besøg fortsat skal leve op til en række retningslinjer fra de danske myndigheder. Det vil blandt andet sige, at alle besøgende på plejecentrene fortsat skal overholde regler omkring afstand, værnemidler og hygiejne, ligesom ophold på plejecentrenes fællesarealer endnu ikke er tilladt.
Adgang skal fortsat ske gennem have- eller terrassedøre, eller med personalets hjælp de steder, hvor direkte adgang til boligen udefra ikke kan lade sig gøre.
Der er mandag den 15. februar sendt et brev ud til beboere og pårørende med nærmere information om ophævelsen af besøgsrestriktionerne.
Hvis du planlægger at tage på besøg på et plejecenter, så er det naturligvis et krav, at du er symptomfri. Derudover opfordrer Halsnæs Kommune til, at du inden besøget får foretaget en kviktest eller en PCR-test. Du kan få lavet en kviktest i Gjethuset i Frederiksværk, og i uge otte er der mulighed for at blive PCR-testet i Gubben i Hundested. Begge dele kan du læse mere om nedenfor.
Du kan stadig blive testet i Gjethuset
Gjethuset i Frederiksværk har siden den 1. februar fungeret som et permanent testcenter for COVID-19. Der er fortsat ledig testkapacitet, så tøv endelig ikke med at lade dig teste.
Hvis du vil testes for COVID-19, så kan du fortsat blive det i Gjethuset i Frederiksværk. Siden testcentret slog dørene op, er der blevet testet 200-250 personer i døgnet. Set i lyset af, hvor mange der bor i Halsnæs Kommune, så er antallet af tests pr. døgn rimelig pænt. Det gælder også, hvis man sammenligner med tilsvarende testcentre i andre kommuner.
Det er rigtig dejligt, at så mange lader sig teste, og det er med til at sende et signal om, at der skal være et testcenter i Halsnæs. Derfor opfordrer Halsnæs Kommune naturligvis til, at du ikke holder dig tilbage, hvis du gerne vil have foretaget en test.
De tests der bliver lavet i Gjethuset er hurtigtests. Podningen foregår i næsen, og du får svar på testen efter cirka 15 minutter.
Du skal ikke bestille tid til test i Gjethuset, men blot møde op i tidsrummet 08.00-20.00. Testcentret har åbent alle ugens dage.
PCR-test i Hundested i næste uge
Halsnæs Kommune har ad flere omgange haft besøg af Region Hovedstadens testbil, som kører rundt og foretager mobile PCR-tests. I næste uge kommer bilen til Hundested.
Hele næste uge har borgere i Halsnæs Kommune mulighed for at få foretaget en PCR-test i Gubben i Hundested. Ved en PCR-test bliver du podet i halsen, og du får som regel svar inden for 48 timer.
Region Hovedstadens testbil er i Hundested 22.-28. februar, begge dage inklusiv, i tidsrummet 08.00-13.45. Der er ikke tidsbestilling, så du skal bare møde op.
Hvis du som forælder skal have testet et barn under to år, så skal du altid kontakte egen læge først.
Vi håber, at mange vil benytte sig af tilbuddet om at kunne blive testet lokalt i Hundested.
Læs tidligere opdateringer herunder.
Hurtigtest på skoler
Ansatte på skolerne i Halsnæs kan se frem til at blive testet for COVID-19 to gange om ugen fra og med uge syv.
De yngste skoleelever er tilbage på skolerne, og derfor etableres der fra og med uge syv mulighed for, at lærere og andet personale på skolerne kan få foretaget en hurtigtest to gange om ugen på deres respektive arbejdspladser.
Til at starte med er det firmaet Mobile Medicals, som vil køre rundt til skolerne og stå for at teste personalet. På sigt er det dog meningen, at Halsnæs Kommune selv skal stå for at udføre hurtigtest på skolerne. Der arbejdes derfor på at finde nogle modeller for, hvordan den opgave løses bedst muligt.
I uge seks bliver det muligt for personalet at blive testet en enkelt gang, når Mobile Medicals kommer rundt til skolerne torsdag den 11. februar. Fra og med uge syv testes der på tirsdage og fredage. De enkelte skoler vil få direkte besked om, hvornår de kan forvente at få besøg.
Skolerne holder vinterferie i uge syv, men der vil fortsat blive testet to gange på de skoler, hvor der er en SFO, som er åben.
Husk mundbindet på skoler og daginstitutioner
Hvis du skal inden for på skolen, SFO’en eller i daginstitutionen for at hente dit barn, så skal du huske mundbindet.
Som noget nyt, er der kommet en retningslinje fra de danske myndigheder om, at alle besøgende på skoler og daginstitutioner skal bære mundbind, når de opholder sig indendørs.
I modsætning til tidligere gælder denne restriktion nu for alle, også for forældre, så husk tage mundbindet på, hvis du skal indenfor.
Kviktest af medarbejdere i skoler, dagtilbud og dagpleje
Fra i morgen torsdag den 28. januar vil personalet i skoler, dagtilbud og dagpleje i Halsnæs løbende blive tilbudt kviktest.
Nu bliver det muligt for personalet i skoler, dagtilbud og dagpleje at blive testet løbende i tråd med myndighedernes anbefalinger. Dette gælder både for kommunale og private institutioner md henblik på at skabe øget tryghed for både medarbejdere, børn og forældre.
Konkret kommer det til at foregå ved, at der kører en testbil rundt til de forskellige skoler og dagtilbud og tester medarbejderne på stedet. Torsdag den 28. januar får de første besøg af testbilen, og fredag den 29. januar færdiggør den sin rute med de sidste skoler og dagtilbud.
Dette suppleres med, at der også vil være mulighed for test lørdag den 30. januar klokken 10.00-11.00 i Rådhussalen i Frederiksværk. Denne testmulighed er tiltænkt dagplejerne og de medarbejdere i skole og dagtilbud, der ikke havde mulighed for at blive testet, da testbilen var på besøg på arbejdspladsen.
Muligheden for test fortsætter i næste uge, men logistikken er endnu ikke helt på plads. Det skyldes, at firmaet SOS International mandag den 1. februar overtager ansvaret for kviktestene fra Copenhagen Medicals. De pågældende skoler og dagtilbud får besked om muligheden for test i uge fem, så snart der er lavet en plan for, hvem der får besøg hvornår.
Ophævelse af særlige restriktioner på Hundested Plejecenter
Siden starten af december har der været midlertidigt besøgsforbud på Hundested Plejecenter grundet smitte med COVID-19. Det midlertidige besøgsforbud er nu ophævet, så der på Hundested Plejecenter gælder de samme restriktioner i forbindelse med besøg, som det gør på de øvrige plejecentre i Halsnæs Kommune.
Det betyder blandt andet, at de pårørende igen må komme på besøg, også i beboerens egen bolig. Klik her for at læse nærmere om, hvilke restriktioner der nu er gældende Hundested Plejecenter.
Information om vaccination
På Halsnæs Kommunes hjemmeside findes der nu en side, hvor vi løbende vil informere om status vaccinationsindsatsen.
På siden kan du blandt andet læse om, i hvilken rækkefølge borgerne vil blive tilbudt vaccine, og så finder du information om muligheden for at få hjælp til transport til vaccinationsklinikken.
Regler for besøg på plejecentre justeres
Sundheds- og Ældreministeriet har justeret på reglerne for besøg af pårørende til beboere på plejecentre. I de seneste uger har hovedreglen været, at borgeren har kunne få besøg af den nærmeste pårørende i egen bolig og derudover to nære pårørende i særligt indrettede besøgsrum. Dog kan der maksimalt være to besøgende ad gangen. Reglerne ændres nu til, at der bliver mulighed for, at flere besøg kan foregå i den ældres bolig. Der kan – som i dag – dog kun være to besøgende ad gangen. Der ændres således ikke på, hvor mange der kan komme på besøg, men der bliver mulighed for, at alle besøgende nu kan foregå i egen bolig.
Beboere, som er kritiske syge eller døende, må altid gerne få besøg af flere pårørende i deres egen bolig. Og der er uanset besøgsrestriktioner eller besøgsforbud altid mulighed for, at den nærmeste pårørende kan komme på besøg hos den ældre i dennes egen bolig.
De nye regler for besøg træder i kraft dags dato på alle plejecentre i Halsnæs bortset fra Hundested Plejecenter, der pt. er underlagt særlige restriktioner pga. et tidligere udbrud af COVID-19.
Fra og med 7. december er der indført besøgsrestriktioner på Halsnæs Kommunes plejecentre.
Det skyldes, at Styrelsen for Patientsikkerhed på grund af Halsnæs Kommunes smittetal med coronavirus har meddelt, at restriktionerne skal skærpes.
- Der må fortsat kun være én pårørende, der besøger borgeren i egen bolig
- Fra dags dato må der derudover kun være to andre pårørende, som må besøge borgere i særligt indrettede besøgsrum
- Alle andre pårørende må kun mødes med borgeren udendørs
Fra mandag den 21. til og med onsdag den 23. december har du mulighed for at blive testet for corona i Frederiksværk.
Her åbner et midlertidigt teststed i Rådhussalen ved Halsnæs Rådhus på Rådhuspladsen 1, Frederiksværk.
Der vil være åbent alle dage mellem kl. 9-17, og det kræver ingen tidsbestilling for at blive testet.
Husk sygesikringsbevis, mundbind og at holde afstand.
Der benyttes PCR-test ved podningen.
Det midlertidige testcenter er bemandet af frivillige medarbejdere fra Halsnæs Kommune, der med kort varsel har meldt sig til opgaven.
Alle kan møde op og blive testet, men på grund af begrænset kapacitet opfordrer vi til, at du kun lader dig teste, hvis det er nødvendigt, så borgere i risikogruppen eller med kritiske funktioner i samfundet kan komme til.
Har du symptomer på coronasmitte, skal du kontakte egen læge for henvisning til test. Du skal også kontakte egen læge, hvis du skal have testet et barn unde to år.
Halsnæs Kommune har fået stillet testkapacitet til rådighed af Region Hovedstaden. Det sker som følge af det høje smittetal, der pt. er i hovedstadsområdet og for at afhjælpe manglen på testtider i regionens faste testcentre.
Der er i øjeblikket stor efterspørgsel på coronatest op til jul. Du må som borger derfor forvente, at der kan forekomme ventetid ved teststedet. I så fald kan du i stedet benytte muligheden for at få en kviktest ved Falcks testcentre i Helsinge Hallerne eller Frederiksborg Centret i Hillerød.
Nye restriktioner i Halsnæs
Som følge af regeringens udmeldinger inden for den seneste uge lukkes der ned for en række ikke-kritiske funktioner i Halsnæs Kommune. Derudover fører coronasituationen til en række yderligere ændringer, der kan have betydning for dig:
- Borgerservice: Åben for akutte eller kritiske henvendelser, der kræver personligt fremmøde. Det kan f.eks. være nyt NemID, kørekort, hastende pasbestillinger, ydelsesområdet og enkeltydelser. Husk tidsbestilling. Du kan fortsat ringe til kommunens Kontaktcenter inden for de sædvanlige åbningstider – dog er der lukket mellem jul og nytår.
- Jobcentret og Ungeværket: Alle jobsamtaler holdes som udgangspunkt digitalt eller telefonisk. Dog er der åbent for akutte henvendelser, der kræver personligt fremmøde. Har du en aftale om et møde, vil du få direkte besked, hvis der er ændringer til mødets afholdelse. Virksomhedsrettede aktiveringstilbud og rehabiliteringsmøder kører fortsat videre.
- Vielser gennemføres i perioden under hensyntagen til de hidtidige coronarestriktioner
- Plejecentrene: Der indføres besøgsrestriktioner på plejecentrene i Halsnæs. Du kan læse mere om mulighederne for besøg på linket her. Borgere til visiterede tilbud (træning m.m.) kan stadig møde op.
- Der er midlertidigt besøgsforbud på Hundested Plejecenter. Læs mere på linket her.
- Aktivitetscenter Paraplyen lukkes ned for aktiviteter. Dog vil caféen fortsat være åben for udlevering af mad.
- Træning og Aktivitet: Aftaler om genoptræning og behandling hos ergoterapeut og fysioterapeut fortsætter uændret.
- Visitationen: Hjemmebesøg afvikles om nødvendigt. Øvrige konsultationer afholdes over telefonen eller digitalt.
- PPR afholder fortsat lovbestemte PPV-vurderinger, §11 forløb, småbørnsteam, Familiebånd Halsnæs, forældrekurser, børn med ADHD, Cool Kids angstbehandling og mødregruppe for efterfødselsreaktioner
- Familieafdelingen holder fysiske samtaler, når det vurderes nødvendigt. Øvrige møder foregår telefonisk eller virtuelt
- Alkohol- og Stofrådgivningen holder åbent inden for sædvanlig åbningstid
- Skolerne: 5. til 10. klasserne hjemsendes til virtuel undervisning til og med 3. januar 2021. Forældremøder og ordinære forældresamtaler på skole- og dagtilbudsområdet udskydes eller holdes virtuelt
- 0.-4. klasse, herunder SFO og klubtilbud, hjemsendes fra 21. december til og med 3. januar 2021. Der vil dog være mulighed for nødpasning.
- Elever i specialundervisning vil fortsat modtage undervisning på normale skoledage og hjemsendes ikke
- Musikskolen: Holdundervisning er aflyst. Der gennemføres fjernundervisning af soloelever, hvor det kan lade sig gøre.
- Ungdomsskolen/UKC: Alle klub- og holdaktiviteter er aflyst undtagen spansk, som afholdes som fjernundervisning.
- Familiehuset: Møder med nødvendigt fysisk fremmøde gennemføres. Øvrige møder holdes telefonisk eller digitalt. Du vil få direkte besked, hvis der er ændringer til allerede planlagte møder. Der er indført krav om mundbind i Familiehusets venteværelse
- Labyrinten starter først op i løbet af 2021
- Ungemodtagelsen er åben tirsdag og torsdage efter tidsbestilling/aftale
- Åben anonym rådgivning afholder kun møder telefonisk eller digitalt.
- Sundhedsplejen: Hjemmebesøg gennemføres under hensyn til gældende restriktioner. Indskolingsundersøgelser gennemføres. Åbne tilbud og gruppetilbud lukkes ned for i år.
- Bibliotekerne holder lukket til og med 3. januar 2021
- Idrætshallerne og svømmehallen holder lukket til og med 3. januar 2021
- Kulturelle arrangementer i kommunens virksomheder er aflyst til og med 3. januar 2021
- Natur & Vej udfører kun uopsættelige opgaver. Det betyder, at sædvanlige opgaver kun prioriteres, hvis de er absolut nødvendige. Snerydning og saltning vil blive foretaget som vanligt, hvis vejret tilsiger det.
Byrådet ønsker god jul - og pas på hinanden
Julen står for døren - men i år bliver den på grund af coronasituationen anderledes, end den plejer.
Det er nu, at vi for alvor skal stå sammen i Halsnæs og alle gøre vores til at få smitten med coronavirus ned. Det er budskabet i denne hilsen fra byrådet, der ønsker alle borgere i kommunen en god, tryg jul og et rigtig godt nyt år.
Halsnæs Kommune forbereder sig på vaccination
Mange ser frem til, at der hurtigst muligt bliver sat gang i vaccinationer mod COVID-19. Forskellige myndigheder er da også allerede godt i gang med at forberede vaccination af borgerne.
Det gælder også Halsnæs Kommune, hvor der nu nedsættes en arbejdsgruppe, der bl.a. får til opgave med at hjælpe Region Hovedstaden med at udpege de borgere og ansatte, som i første fase får tilbud om at blive vaccineret.
Derudover skal arbejdsgruppen sørge for, at der er de rigtige fysiske rammer til vaccinationer og i det hele taget sørge for, at der er så meget styr på logistikken som muligt.
Blandt de grupper, der formentlig vil være langt fremme i køen, er beboere og ansatte på plejecentrene. Andre sårbare grupper af borgere og ansatte, der arbejder med disse grupper, vil nok også være langt fremme i køen. Den præcise prioritering afventer dog endelige udmeldinger fra de ansvarlige myndigheder.
Der bliver tale om en meget stor opgave for både stat, regioner og kommuner. Opgaven er også så stor, at man nok ikke skal forvente, at alt kører perfekt fra dag et. Men Halsnæs Kommune vil gøre alt for at prioritere vores del af opgaven og afsætte de ressourcer, som kræves.
Tandplejen holder stadig åbent
Flere borgere har henvendt sig til vores tandpleje med spørgsmål om, hvorvidt der stadig er åbent. Det er der.
Har man en aftale, skal man bare møde op - med mindre man er smittet med COVID-19, har symptomer på COVID-19 eller er i karantæne.
Der er ikke mulighed for at møde op uden en aftale.
Hvis man af forskellige årsager ikke kan komme til aftalen – f.eks. fordi man er i karantæne – bedes man melde afbud, så andre i stedet kan komme til.
Mellem jul og nytår er tandplejen lukket, og ved akutte situationer henvises i stedet til tandskadevagten gennem telefonnummer 1813.
Besøgsrestriktioner på en række sociale tilbud
Som følge af, at Halsnæs Kommune er blandt de kommuner, hvor der er indført skrappere restriktioner, har Styrelsen for Patientsikkerhed meddelt, at der på en række sociale tilbud skal indføres besøgsbegrænsninger.
Det gælder Midgården, Fjorden, Havlit samt Trekløverets døgnafdelinger og afdelingen på Tømmerpladsvej.
Der er mulighed for, at den enkelte borger kan få besøg af 1-2 faste besøgende. Besøg skal foregå udendørs eller i borgerens egen lejlighed.
På Midgården er der pt. indført yderligere restriktioner pga. mistanke om smitte. Dette gælder indtil videre frem til den 14. december.
Reglerne om besøgsrestriktioner på sociale tilbud vil blive ophævet i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed, når situationen tillader det.
Nye restriktioner i Halsnæs - opdateret 11. december
Som følge af regeringens udmelding i starten af ugen lukkes der ned for en række ikke-kritiske funktioner i Halsnæs Kommune. Derudover fører coronasituationen til en række yderligere ændringer, der kan have betydning for dig:
- Borgerservice: Åben for akutte eller kritiske henvendelser, der kræver personligt fremmøde. Det kan f.eks. være nyt NemID, kørekort, hastende pasbestillinger, ydelsesområdet og enkeltydelser. Husk tidsbestilling. Du kan fortsat ringe til kommunens Kontaktcenter inden for de sædvanlige åbningstider – dog er der lukket mellem jul og nytår.
- Jobcentret og Ungeværket: Alle jobsamtaler holdes som udgangspunkt digitalt eller telefonisk. Dog er der åbent for akutte henvendelser, der kræver personligt fremmøde. Har du en aftale om et møde, vil du få direkte besked, hvis der er ændringer til mødets afholdelse. Virksomhedsrettede aktiveringstilbud og rehabiliteringsmøder kører fortsat videre.
- Vielser gennemføres i perioden under hensyntagen til de hidtidige coronarestriktioner
- Plejecentrene: Der indføres besøgsrestriktioner på plejecentrene i Halsnæs. Du kan læse mere om mulighederne for besøg på linket her. Borgere til visiterede tilbud (træning m.m.) kan stadig møde op.
- Der er midlertidigt besøgsforbud på Hundested Plejecenter. Læs mere på linket her.
- Aktivitetscenter Paraplyen lukkes ned for aktiviteter. Dog vil caféen fortsat være åben for udlevering af mad.
- Træning og Aktivitet: Aftaler om genoptræning og behandling hos ergoterapeut og fysioterapeut fortsætter uændret.
- Visitationen: Hjemmebesøg afvikles om nødvendigt. Øvrige konsultationer afholdes over telefonen eller digitalt.
- PPR afholder fortsat lovbestemte PPV-vurderinger, §11 forløb, småbørnsteam, Familiebånd Halsnæs, forældrekurser, børn med ADHD, Cool Kids angstbehandling og mødregruppe for efterfødselsreaktioner
- Familieafdelingen holder fysiske samtaler, når det vurderes nødvendigt. Øvrige møder foregår telefonisk eller virtuelt
- Alkohol- og Stofrådgivningen holder åbent inden for sædvanlig åbningstid
- Skolerne: 5. til 10. klasserne hjemsendes til virtuel undervisning til og med 3. januar 2021. Forældremøder og ordinære forældresamtaler på skole- og dagtilbudsområdet udskydes eller holdes virtuelt
- Elever i specialundervisning vil fortsat modtage undervisning og hjemsendes ikke
- Musikskolen: Holdundervisning er aflyst. Der gennemføres fjernundervisning af soloelever, hvor det kan lade sig gøre.
- Ungdomsskolen/UKC: Alle klub- og holdaktiviteter er aflyst undtagen spansk, som afholdes som fjernundervisning.
- Familiehuset: Møder med nødvendigt fysisk fremmøde gennemføres. Øvrige møder holdes telefonisk eller digitalt. Du vil få direkte besked, hvis der er ændringer til allerede planlagte møder. Der er indført krav om mundbind i Familiehusets venteværelse
- Labyrinten starter først op i løbet af 2021
- Ungemodtagelsen er åben tirsdag og torsdage efter tidsbestilling/aftale
- Åben anonym rådgivning afholder kun møder telefonisk eller digitalt.
- Sundhedsplejen: Hjemmebesøg gennemføres under hensyn til gældende restriktioner. Indskolingsundersøgelser gennemføres. Åbne tilbud og gruppetilbud lukkes ned for i år.
- Bibliotekerne holder lukket til og med 3. januar 2021
- Idrætshallerne og svømmehallen holder lukket til og med 3. januar 2021
- Kulturelle arrangementer i kommunens virksomheder er aflyst til og med 3. januar 2021
- Natur & Vej udfører kun uopsættelige opgaver. Det betyder, at sædvanlige opgaver kun prioriteres, hvis de er absolut nødvendige. Snerydning og saltning vil blive foretaget som vanligt, hvis vejret tilsiger det.
Yderligere ændringer kan tilkomme.
Midlertidigt besøgsforbud på Hundested Plejecenter
Styrelsen for Patientsikkerhed har indført et midlertidigt besøgsforbud på Hundested Plejecenter, efter der er konstateret smitte med COVID-19 blandt beboere og medarbejdere. Det sker for at forebygge og inddæmme smitten.
Det betyder, at hver beboer fra og med den 8. december kun kan få besøg af én nærmeste pårørende i beboerens egen bolig. Alle andre pårørende kan altså pt. ikke besøge deres ældre. Det gælder uanset hvilket afsnit af plejecentret den ældre bor på. Ligesom det også gælder plejecentrets udendørsarealer og i beboerens egen bolig.
For beboere der er kritisk syge eller døende vil der gælde særlige undtagelser.
Hundested Plejecenter kontakter de nærmeste pårørende med information om det midlertidige besøgsforbud og dets betydning.
Der er pt. konstateret smittet hos fire beboere og fire medarbejdere på plejecentret.
Halsnæs Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed følger situationen på Hundested Plejecenter tæt og vil løbende revurdere behovet for besøgsforbuddet og dets længde.
Besøg på plejecentre begrænses
Fra og med 7. december er der indført besøgsrestriktioner på Halsnæs Kommunes plejecentre.
Det skyldes, at Styrelsen for Patientsikkerhed på grund af Halsnæs Kommunes smittetal med coronavirus har meddelt, at restriktionerne skal skærpes.
- Der må fortsat kun være én pårørende, der besøger borgeren i egen bolig
- Fra dags dato må der derudover kun være to andre pårørende, som må besøge borgere i særligt indrettede besøgsrum
- Alle andre pårørende må kun mødes med borgeren udendørs
Halsnæs omfattet af nye restriktioner
Statsministeren har mandag præsenteret en række nye restriktioner, som skal være med til at holde coronasmitten nede.
- Skoleelever fra 5. klasse og opefter sendes hjem til virtuel undervisning til og med 3. januar 2021
- Elever og kursister på ungdomsuddannelser, videregående uddannelser m.m. sendes hjem til virtuel undervisning til og med 3. januar 2021
- Sårbare børn og unge kan fortsat undervises som vanligt
- Indendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter lukkes ned til og med 3. januar 2021. Det omfatter bl.a. også svømmehaller, fitnesscentre, spillerhaller. Professionel idræt er undtaget.
- Kultur, teater, biblioteker og lignende indendørs aktiviteter lukkes til og med 3. januar 2021
- Restauranter og cafeer lukkes - dog er takeaway undtaget
- Offentlige ansatte uden kritisk funktion opfordres til at arbejde hjemmefra til og med 3. januar 2021
- Ansatte i det private opfordres kraftigt til at arbejde hjemmefra, hvis det er muligt.
Corona ændrer prisuddelinger
Årets Frivilligpris skulle være overrakt i forbindelse med Frivillig Fredag i september. Men da den blev aflyst på grund af en sænkelse af forsamlingsforbuddet, er prisoverrækkelsen i stedet rykket til torsdag den 3. december, hvor borgmester Steffen Jensen deler prisen ud ved et lukket arrangement.
Vil du følge overrækkelsen, kan du i stedet se med på Frivilligcenter Halsnæs' Facebook-side, hvor prisoverrækkelsen sendes live. Du finder flere informationer på linket her.
Traditionelt plejer årets Handicappris at blive delt ud på FN's Internationale Handicapdag 3. december. Coronasituationen har imidlertid også rykket uddelingen af denne pris, der i stedet forventes at blive overrakt 21. januar 2021.
Borgmesteren giver status på coronasituationen
I videoen nedenfor takker borgmester Steffen Jensen for borgernes indsats for at holde coronavirus nede i Halsnæs Kommune, men han minder også om, at det er for tidligt at slække på kravene endnu.
Du finder videoen på dette link.
Du kan sætte undertekster på videoen ved at trykke på det lille tekstfelt ved siden af volumenbjælken.
Skal du på besøg på rådhuset? Så skal mundbindet på
Det har hidtil ikke været et krav fra de danske myndigheder, at man som borger skal bære mundbind, når man lægger vejen forbi kommunens rådhus. Det blev der imidlertid lavet om på i en udmelding fra myndighederne fredag den 6. november.
Det får betydning i Halsnæs Kommune, hvor der nu er krav om brug af mundbind på de dele af rådhuset med offentlig adgang samt i Ungeværket.
Nedenfor kan du se, hvornår og hvor du skal bære mundbind, når du opholder dig på rådhuset eller i Ungeværket.
- Når du som borger er på besøg på rådhuset, skal du bære mundbind i følgende situationer
- Når du opholder dig i ventearealet ved indgang A på rådhuset.
- Når du ekspederes ved skrankerne i Borgerservice
- Hvis du har en aftale om en samtale eller et møde på rådhuset, skal du have mundbind på, mens du opholder dig i ventearealet ved indgang A og venter på at blive hentet af en medarbejder. Når du kommer hen til det lokale, hvor samtalen eller mødet skal afholdes, er kommet indenfor og har sat dig ned, må du tage mundbindet af. Når samtalen eller mødet er slut, skal du tage mundbindet på igen, hvorefter en medarbejder følger dig ud.
- Ved ophold i Ungeværket skal du bære mundbind i følgende situationer
- Når du opholder dig i loungen.
- Når du er på vej til og fra en samtale i et af samtalelokalerne. Under selve samtalen, hvor du sidder ned, skal du ikke have mundbind på.
Mundbind og ansatte
Ansatte på rådhuset og i Ungeværket bærer mundbind, når de opholder sig steder, hvor borgere eller gæster også skal have mundbind på. Nærmere bestemt handler det om ventearealet på rådhuset og loungen i Ungeværket, samt når medarbejdere hente borgere/gæster ind til samtaler og møder.
De medarbejdere, som har skrivebord i loungen bærer dog ikke mundbind, når de sidder ved skrivebordet, da der her er opsat afskærmning. Det samme gør sig gældende for de ansatte, som ekspederer borgere ved skrankerne i Borgerservice.
Nye restriktioner - hvad betyder det i Halsnæs?
Coronasituationen i Danmark er alvorlig - også i Halsnæs. Regeringen har derfor besluttet at gennemføre yderligere restriktioner med virkning fra denne uge.
RETTELSE 28/10: Det har tidligere fremgået, at borgere skal bære mundbind ved besøg i Borgerservice. På baggrund af en præcisering fra Sundheds- og Ældreministeriet er det alligevel ikke et krav. Du behøver derfor ikke at være iført mundbind ved besøg i Borgerservice.
Smitten har fået fat i Halsnæs
Udlevering af mundbind
Udsatte borgere har som hidtil mulighed for gratis at få udleveret mundbind i Borgerservice.
Muligheden er nu udvidet til også at omfatte studerende på en ungdomsuddannelse, hvis man ikke selv har råd til at købe mundbind.
Fakta om de nye restriktioner
- Det generelle forsamlingsforbud sænkes fra 50 personer til 10 personer
- Der er undtagelser til forsamlingsforbuddet – f.eks. for gruppen af børn og unge under 21 år.
- Det anbefales, at man ud over ens egen familie maksimalt ser op til 10 personer
- Brug af mundbind indendørs, hvor der er offentlig adgang. Dog med visse undtagelser
- Fortsat opfordring til mest mulig hjemmearbejde
På et pressemøde i fredags den 25. september meddelte de danske myndigheder, at de tiltag, der blev indført den 18. september forlænges, så de nu gælder til og med den 18. oktober og ikke kun til og med den 4. oktober.
Forlængelsen gælder naturligvis også i Halsnæs Kommune. Konkret betyder det, at barer og restauranter lukker klokken 22, og at man ikke må være flere end 50 mennesker samlet til langt de fleste arrangementer. Du kan læse mere om tiltagene her.
Samtlige kommunale opgaver vil fortsat blive løst som vanligt, dog vil størstedelen af de administrative medarbejdere i Halsnæs Kommune arbejde hjemmefra, ligesom mange møder vil blive afholdt digitalt.
Byrådsmøder vil fortsat blive afholdt fysisk og vil overholde de gældende retningslinjer. Det betyder blandt andet, at der kun er plads til 10 tilhører, og at man som tilhører skal tilmelde sig på forhånd. Når tilmeldingen åbner, vil Halsnæs Kommune informere om det her på hjemmesiden.
Du kan læse mere om, hvordan COVID-19 påvirker de forskellige kommunale områder og indsatser her.
Hvilke konsekvenser får det høje smittetal i Halsnæs?
Rundt om i landet er smittetallet steget markant den seneste tid, og i Halsnæs er kommunens kriseberedskab nu ved at forberede, hvordan det stigende smittetal skal tackles.
Smittetallet i Halsnæs Kommune har nu nået et niveau, der kræver særlig opmærksomhed, idet incidenstallet nu ligger på 29. Der er de seneste syv dage konstateret ni nye smittetilfælde, fordelt på hovedsageligt ældre borgere over 60 år, men der er også et par smittefælde hos borgere under 30 år.
De nuværende omstændigheder betyder, at alle borgere bør være ekstra opmærksomme på sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det betyder også, at risikoen for, at der i den kommende tid konstateres smitte i en daginstitution, på en skole eller på et plejecenter i Halsnæs er steget.
Alle områder i Halsnæs Kommune har forberedt sig så godt som muligt på, hvordan et smitteudbrud skal håndteres, men det er ikke muligt at lave en detaljeret plan for, hvad der skal gøres hvornår, hvis et smitteudbrud bliver en realitet.
Det skyldes, at hvert enkelt smitteudbrud skal drøftes med Styrelsen for Patientsikkerhed, som i en dialog med kriseberedskabet i Halsnæs Kommune beslutter, hvilke tiltag der skal gøres i den konkrete situation. Det betyder samtidig, at to smitteudbrud sandsynligvis vil blive håndteret forskelligt afhængigt af omstændighederne. Derfor er det svært på forhånd at komme med en konkret udmelding til eksempelvis forældre om, hvad der sker, hvis en børnehavestue eller skoleklasse rammes af smitte.
Halsnæs Kommune er er klar til at handle i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger, hvis der opstår smitteudbrud, og vi vil naturligvis melde ud til de berørte, så hurtigt vi overhovedet kan. Samtidig vil vi gerne bede borgerne om at forberede sig på, at der i den kommende tid kan opstå situationer, hvor de med relativ kort varsel kan være nødt til eksempelvis at finde alternative pasningsmuligheder til deres børn.
Sociale aktiviteter i skole- og dagtilbudsregi bør aflyses
Mandag den 21. september gik Sundhedsstyrelsen ud med en anbefaling om, at alle sociale aktiviteter i forbindelse med skoler og dagtilbud bør aflyses. Det gælder for eksempel lejrture, klasseudflugter, klassefester og lignende.
Elever og forældre, som bliver berørt af aflysningerne, bliver orienteret om det direkte af de enkelte skoler. Du kan læse anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen her.
Alle medarbejdere i Halsnæs Kommunale Tandpleje er testet negative
I sidste uge blev en medarbejder i tandplejen desværre konstateret smittet med COVID-19. Efter at have fået klarlagt omstændighederne omkring smitten vurderede Styrelsen for Patientsikkerhed, at det ikke var sandsynligt, at smitten var blevet ført videre til andre medarbejdere eller børn i tandplejen.
For en sikkerheds skyld valgte Halsnæs Kommune dog at teste de øvrige medarbejdere i tandplejen. De test er der nu kommet svar på, og alle medarbejdere er heldigvis testet negative for COVID-19.
Bryd smittekæden med mobilen
I begyndelsen af efteråret er der sket en stigning i coronasmitten rundt om i Danmark. Derfor skal vi alle gøre vores til at holde smitten nede - også i Halsnæs.
Et af midlerne til at stoppe smittekæderne med COVID-19 er appen smitte|stop, som du kan downloade gratis til din smartphone.
Som tilmeldt får du en sms, hvis du har været i nærheden af en anden app-bruger, som er testet positiv. Har du selv været uheldig at blive smittet, kan du ligeledes melde det i appen, så andre app-brugere, du har været tæt på, får besked. På den måde kan vi hjælpe hinanden med hurtigt at få stoppet smittens videre vej!
Appen smitte|stop er blandt andet udviklet af Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.
Du kan downloade smitte|stop til din smartphone via linket her.
På linket kan du også læse flere informationer om smitte|stop.
Husk at bestille tid til test for COVID-19
I takt med, at smittetallet stiger, stiger antallet af personer, der ønsker at blive testet for COVID-19 også. Hvis du ønsker at blive testet i et testtelt, er det derfor vigtigt, at du på forhånd husker at bestille tid til en test på coronaprover.dk
Oplever du symptomer på COVID-19, skal du ringe til sin egen læge for at blive henvist til test på et hospital.
Nu må du komme på besøg på plejecentrene igen
Fra torsdag den 2. juli er det som pårørende til en beboer på et plejecenter igen muligt at komme på besøg indendørs i beboerens bolig.
Sundheds- og Ældreministeriet meldte den 29. juni ud, at indendørsbesøg i boliger på plejecentre igen kan finde sted fra den 2. juli, så længe Sundhedsstyrelsens anbefalinger følges.
Det betyder, at du som besøgende nu gerne må komme inden for i beboerens bolig, men du skal udvise særlig agtpågivenhed, da det hele fortsat handler om at holde COVID-19 ude af plejecentrene. Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed også muligheden for igen at kunne udstede forbud mod besøg, hvis der for eksempel opstår øget risiko for smitte på et plejecenter.
For at undgå det, er det vigtigt, at du som pårørende overholder nedenstående:
- Du undgår at færdes og berøre andre steder indendørs på plejecentret end i selve boligen.
- Du anvender værnemidler som handsker og maske efter anvisning. Værnemidlerne vil være tilgængelige i boligen.
- Du anvender kun det toilet, der er i boligen.
- Du spritter de steder af, der er blevet rørt ved under besøget, når besøget afsluttes.
- Der kommer så få besøgende som muligt ad gangen, så afstandskravene ved besøg i boligen respekteres.
Derudover er det vigtigt, at du som pårørende bliver ved med at udvise stor forsigtighed. Derfor gælder det stadig, at:
- Du som pårørende skal være rask og ikke må hoste, være almen utilpas eller have feber, hovedpine, muskelsmerter med videre, da det kan være tegn på infektioner.
- Du som pårørende skal vaske hænder grundigt hjemmefra, og at dine hænder skal sprittes af og tørre helt i forbindelse med besøget.
- Beboerens hud ikke må berøres. Berøring må gerne ske uden på tøjet.
- Der ikke må knuses, kysses og krammes – heller ikke selvom der bæres masker.
- 1-2 meters afstand altid bør overholdes, så vidt det er muligt. Det er selvfølgelig ikke en mulighed ved gåture arm i arm.
- Personalets retningslinjer til enhver tid skal følges, da der kan være situationer, som kræver særlige forholdsregler for beboere med særlige behov.
For at sikre, at de pårørende, i så høj grad som overhovedet muligt, kun er i beboerens bolig, vil både beboere og pårørende på langt de fleste plejecentre blive lukket ind og ud gennem have- og terrassedøre. Det betyder, at der ikke er adgang via de officielle døre.
Halsnæs Kommune har sendt et informationsbrev ud til beboere og pårørende. Her fremgår det, hvordan ind- og udgang vil foregå på de enkelte plejecentre i Halsnæs Kommune. Med de nye besøgsmuligheder behøver du ikke længere aftale dit besøg med personalet på forhånd, og besøgstiden er ikke længere begrænset til specifikke dage og tidsrum. Der vil dog være et telefonnummer, du skal ringe til når du kommer og går, så personalet kan lukke besøgende ind og ud. Dette er beskrevet nærmere i det udsendte brev.
I Halsnæs Kommune håber vi, at både beboere og pårørende er glade for muligheden for nu at kunne se endnu mere til hinanden, og for at besøgene nu kan finde sted indendørs, hvis der for eksempel skulle komme en karakteristisk dansk sommerbyge forbi.
Halsnæs Kommunes kriseberedskab sættes i bero
Kriseberedskab i Halsnæs Kommune sættes i bero fra starten af uge 26. Kriseberedskabet består af en række kommunale nøglepersoner, herunder borgmesteren og direktionen samt relevante fagpersoner. Under COVID-19-krisen har de i fællesskab besluttet, hvordan situationen skulle håndteres, og hvordan udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen og andre myndigheder konkret skulle gennemføres i Halsnæs Kommune.
Når kriseberedskabet sættes i bero fra starten af uge 26 skyldes det, at mange af de kommunale serviceopgaver efterhånden er tilbage til noget nær normal drift, dog med visse restriktioner i forhold til at forebygge smitte med COVID-19. Det betyder samtidig også, at der ikke længere vil komme jævnlige opdateringer om COVID-19 på Halsnæs Kommunes hjemmeside.
At sætte kriseberedskabet i bero betyder ikke, at kriseberedskabet nedlægges, og det skal ikke ses som et udtryk for, at COVID-19 er et overstået kapitel. Virusset findes stadig i vores samfund, og derfor er kriseberedskabet naturligvis klar, hvis COVID-19 atter blusser op. Derudover kan der stadig opstå situationer, hvor det er nødvendigt med handling fra kriseberedskabet. Der kan for eksempel komme nye udmeldinger fra de danske myndigheder, som der skal reageres på og træffes beslutninger ud fra, hvilket kriseberedskabet til enhver tid er klar til at gøre.
Udvidelse af besøgstid på plejecentrene
Et flertal i Udvalget for Ældre og Handicappede i Halsnæs Kommune har besluttet at bede kommunens kriseberedskab om at finde en mulighed for at udvide besøgstiden på de kommunale plejecentre.
Kriseberedskabet er derfor ved at kigge nærmere på muligheden for at udvide besøgstiden. Det er forventningen at kunne melde noget mere konkret senere i denne uge, således at den udvidede besøgstid kan træde i kraft allerede i løbet af næste uge.
Så snart den konkrete beslutning foreligger, vil der blive informeret om det her på hjemmesiden og givet direkte besked til både pårørende og beboere på plejecentrene.
Genåbning af Paraplyen
Rundt omkring i hele Danmark og lokalt her i Halsnæs bliver der langsomt åbnet mere og mere. Nu er turen kommet til Paraplyen, som vil genåbne med udgangspunkt i nedenstående tidsplan:
- Mad i Caféen: Fra den 17. juni vil det igen blive muligt at spise varm mad i caféen. Man skal forudbestille senest dagen før kl. 12.30, også hvis man ønsker at tage maden med hjem.
- Den 29. juni åbnes der for træning i motionsrummet, linedance i gymnastiksalen, badminton og bordtennis i gymnastiksalen, dog kun single-spil indtil videre, og bemanding i receptionen af frivillige om formiddagen. Bemandingen i receptionen er nødvendig i forhold til betaling.
Derudover vil der i løbet af sommeren blive kigget på, hvilke aktiviteter der kan tilbydes til sæsonstarten i september. Tilmelding til den kommende sæsons aktiviteter forventes at kunne gemmen føres fra midten af august. Dette er dog afhængigt af, hvordan situationen udvikler sig i den kommende tid.
I forbindelse med genåbningen vil alle anbefalinger og retningslinjer angående COVID-19 blive overholdt, og der vil desuden blive anlagt et forsigtighedsprincip på fire kvadratmeter pr. person.
Genåbning af rådhuset
Halsnæs Rådhus åbner igen mandag den 15. juni for første gang siden midten af marts, men som med så meget andet, så bliver tingene ikke, som de var inden nedlukningen.
Genåbningen betyder også, at Borgerservice åbner for fuld kapacitet igen, dog med en række restriktioner og retningslinjer.
På grund af de restriktioner, som Borgerservice åbner under, skal du altid bestille tid til fremmøde via kommunens hjemmeside eller via Borger.dk. Hvis du har brug hjælp til tidsbestilling, kan du kontakte Halsnæs Kommune via mail: mail@halsnaes.dk eller telefon: 47 78 40 00
Herudover vil der blive gjort følgende tiltag:
- Efter opmåling vil det blive fastsat, hvor mange borgere/gæster, der maksimalt må opholde sig i venterummet. Denne begrænsning kan medføre, at du kan risikere at skulle vente udenfor.
- Der vil blive opsat sprit, som borgere og gæster skal bruge.
- Når du som borger eller gæst bliver modtaget i glasslusen, vil du blive spurgt, om du har sprittet dine hænder af.
- Der må kun benyttes skranker, hvor der er opsat plexiglas som beskyttelse.
- Vagtpersonalet spritter kontaktflader af en gang i timen.
- Halsnæs Kommune opfordrer til, at du ikke tager pårørende med dig til din aftale i Borgerservice.
- Der vil ikke blive taget imod borgere og gæster, som udviser symptomer på COVID-19.
Generelt vil vi i Halsnæs Kommune dog opfordre vores borgere til at benytte sig af de digitale selvbetjeningsløsninger på kommunens hjemmeside og på Borger.dk.
Negative COVID-19-tests på Løvdalen
I sidste uge oplevede vi desværre det første tilfælde af COVID-19 på et plejecenter i Halsnæs, da en borger på en af de midlertidige pladser i afdelingen Valmuen på Løvdalen blev testet positiv.
Efterfølgende er personale og øvrige beboere i Valmuen blevet testet for COVID-19, og samtlige test har heldigvis vist sig at være negative. Det tyder derfor på, at smitten ikke har spredt sig på Løvdalen. I den kommende tid vil der blive fulgt op på situationen i tråd med Sundhedsstyrelsen retningslinjer for smittetilfælde på plejecentre. Det betyder blandt andet, at der vil blive foretaget nye tests den 10. juni.
Der arbejdes på genåbning af svømmehal og indendørs idrætsaktiviteter
Som en del af fase tre af genåbningen af Danmark er det blevet meldt ud, at svømmehaller og indendørs forenings- og idrætsaktiviteter kan genoptages fra den 8. juni.
I Halsnæs Kommune betyder det, at Hundested Hallen, Frederiksværk Hallen, Storebjerg Hallen, Medborgerhuset Gubben og Fyrgården vil være klar til åbning den 9. juni.
Det er op til den enkelte forening, som benytter disse faciliteter, at sikre, at al brug og aktivitet sker i tråd med retningslinjerne fra Kulturministeriet og de enkelte specialforbund.
Halsnæs Kommune arbejder fortsat på en plan for genåbningen af svømmehallen. Det vil tage lidt tid at få svømmehallen klar, da der er blevet renoveret nogle varmeanlæg i svømmehallen under nedlukningen, som skal også køres ind, før man er klar til genåbning. Så snart planen for genåbningen af svømmehallen er klar, vil den blive lagt ud her på hjemmesiden.
Første tilfælde af smitte på plejecenter i Halsnæs
Halsnæs Kommune har fået bekræftet det første tilfælde af smitte med COVID-19 på et plejecenter. Det drejer sig om en borger på Løvdalen, der nu er isoleret. Smittetilfældet er også indberettet til Sundhedsstyrelsen, og Halsnæs Kommune følger den vejledning, der gives fra styrelsen. Det betyder blandt andet, at borgeren isoleres, at der gennemføres test af beboere og ansatte, ligesom der arbejdes på at få kortlagt smittekæden.
For direktør Niels Milo Poulsen kommer det ikke uventet, at Halsnæs Kommune på et tidspunkt ville få sit første tilfælde:
”Vi er naturligvis rigtig ærgerlige over at have fået vores første tilfælde, og vi håber først og fremmest på, at borgeren forhåbentlig kommer sig over smitten. Men det kommer desværre ikke som en overraskelse, at vi også i Halsnæs ville blive ramt, sådan som det er sket på en lang række plejecentre rundt om i landet. Nu gælder det om at få inddæmmet smitten, så den forhåbentlig ikke spreder sig, og derfor har vi også iværksat alle de foranstaltninger, som myndighederne anbefaler. Vi ved endnu ikke, hvordan vedkommende er blevet smittet, men det understreger vigtigheden af, at vi fortsat gør noget ekstra for at passe på vores sårbare borgere”.
Ud over smittetilfældet på Løvdalen blev en borger i sidste weekend udskrevet fra Nordsjællands Hospital til en midlertidig døgnplads i Hundested. Det viste sig kort tid efter, at borgeren var smittet med COVID-19, og vedkommende blev derfor sendt tilbage til hospitalet.
Smittetilfældet kommer ikke umiddelbart til at ændre på de anbefalinger til en lempet besøgspraksis, som netop nu er i høring hos Ældrerådet, og som planlægges at træde i kraft fra på mandag.
Genåbning af offentlige toiletter
På grund af smitterisiko med COVID-19, har de offentlige toiletter i Halsnæs Kommune været lukket ned. Toiletterne på Liseleje Strand og ved Trekanten blev åbnet op til pinse, og fra i dag den 4. juni vil de øvrige offentlige toiletter også blive åbnet. Konkret drejer det sig om toiletter på nedenstående steder.
- Lille Kulgab
- Paraplyen
- Arresødal
- Snegletoilettet
- Gråstenvej Strand
- Banen i Hundested
Toiletterne ved Liseleje Strand, Trekanten, Lille Kulgab, Paraplyen og Arresødal er alle handicapvenlige toiletter.
Lempelse af besøgsrestriktioner på plejecentrene
Siden den 29. april har det været muligt for pårørende at komme på udebesøg hos beboere på plejecentre i Halsnæs Kommune. Besøgene har skulle være ledsaget af personale, og der har været en række anvisninger i forhold til afstand, antal besøgende og hyppighed samt længde på besøgene, som har skulle følges.
Fordi smittetrykket i Danmark nu er så lavt, som det er, så vil der fra mandag den 8. juni blive lempet for de besøgsrestriktioner, der har været på plejecentrene siden den 29. april.
Lempelserne giver mulighed for længere og mere hyppige besøg, hvor personalet ikke nødvendigvis skal være til stede, men de stiller også lidt større krav til de pårørende. Du kan se de besøgsrestriktioner, som vil være gældende fra mandag den 8. juni nedenfor.
Besøgsrestriktioner på plejecentre pr. 8. juni
- Udebesøg øges, så de nu maksimalt må vare en time og kan foregå 1-2 gange om ugen. Besøgene skal fortsat finde sted på hverdage og skal være afsluttet senest klokken 15. Dette gælder også for de besøg, hvor pårørende tager beboeren med på tur.
- Der må fortsat ikke komme besøgende ind i beboeren bolig. Dette er en restriktion, som er fastsat af Sundhedsstyrelsen.
- Der skal altid være ledsagelse af personale hos de beboere, der løbende har brug for assistance under besøgene. I disse tilfælde kan besøget af ressourcemæssige årsager fortsat kun vare 30 minutter.
- Alle besøg skal aftales med områdelederen på det enkelte plejecenter. Det skyldes, at der skal afsættes tid til at gøre beboeren klar til at modtage besøg udendørs, herunder påklædning, og til at tage imod beboeren efter besøg med bl.a. hjælp til at få overtøjet af. Derudover skal der sættes tid af til ekstra håndhygiejne før og efter besøget, og der skal være afsat personale til de beboere, som fortsat har behov for ledsagelse under besøgene.
- Områdelederen instruerer de pårørende i korrekt sundhedsadfærd når de er på besøg hos beboere.
For at lempelserne af de tidligere besøgsrestriktioner ikke skal få negative konsekvenser i forbindelse med smitte med COVID-19 på plejecentrene, er det helt afgørende, at de pårørende overholder nedenstående retningslinjer.
- Som pårørende skal du være rask og ikke have feber, hovedpine, hoste, almen utilpashed, muskelsmerter med videre, da det kan være tegn på infektioner.
- Som pårørende skal du vaske hænder grundigt hjemmefra, og dine hænder skal sprittes af og tørre helt i forbindelse med besøget.
- Som pårørende skal du bære maske af type 1 under hele besøget og handsker ved berøring af tøj, overflader med videre.
- Beboerens hud må IKKE berøres, men berøring må gerne ske uden på tøjet.
- Der må IKKE knuses, kysses og krammes – heller ikke selvom der bæres masker.
- 1-2 meters afstand bør altid overholdes, så vidt det er muligt. Det er selvfølgelig ikke en mulighed ved gåture arm i arm.
- Personalets retningslinjer skal til enhver tid følges, da der kan være situationer, som kræver særlige forholdsregler for beboere med særlige behov.
Det anbefales, at pårørende selv anskaffer masker af type 1 samt nitrilhandsker, som skal bruges ved besøgene. Begge dele kan eksempelvis købes på apoteket. Lige nu kan man få masker af type 1 udleveret på plejecentrene, men det er uvist, hvor længe lagerbeholdningen rækker.
Både beboere og pårørende har den seneste tid givet udtryk for, at de gerne vil se hinanden mere. Med ovenstående forslag til lempelser forsøger Halsnæs Kommune at imødekomme dette ønske og samtidig tage højde for, hvad der vurderes sundhedsmæssigt forsvarligt og praktisk muligt. Forslagene til lempelserne er sendt i høring i Ældrerådet i Halsnæs Kommunes, og deres høringssvar kan give anledning til mindre justeringer i de nye besøgsrestriktioner.
Gang i foreningslivet
Der er efterhånden kommet gang i flere dele af foreningslivet rundt omkring i Halsnæs og i resten af Danmark, men der er også stadig foreninger, som må vente lidt endnu.
Der er også forskel på, hvor meget hver enkelt forening kan starte op igen alt efter, hvilke foreningsaktiviteter, der er tale om, og om det foregår indendørs eller udendørs.
Idrætsforeninger som træner udendørs har efterhånden været i gang i en lille måneds tid, mens indendørs idræt fortsat må vente. Du kan læse mere om, hvilke retningslinjer der gælder for idrætsforeningerne her. Denne side vil løbende blive opdateret med seneste information og retningslinjer.
Dele af den indendørs foreningsaktivitet er også startet op igen. Det gælder hovedsageligt kulturelle og andre folkeoplysende foreninger. Du kan læse mere om, hvilke retningslinjer der gælder for disse foreninger her. Denne side vil ligeledes blive opdateret med seneste information og retningslinjer.
Delvis genåbning af beskæftigelsesindsatsen
Den 27. maj genåbnede beskæftigelsesindsatsen delvist. Det betyder, at du som ledige igen har pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet med aktiv jobsøgning og dialog med jobcentret.
Selvom beskæftigelsesindsatsen har været suspenderet, har jobcentret i Halsnæs Kommune talt med mange af kommunens ledige. Det har dog de seneste måneder været frivilligt, om du som ledig ville tale med jobcentret.
Med den delvise genåbning vil jobcentret nu igen indkalde til lovpligtige jobsamtaler, og du har som borger pligt til at deltage. Ligeledes har du pligt til at tage imod relevante tilbud. Jobcentret har stadig lukket for fysisk fremmøde, så samtalepligten handler om at medvirke til telefonisk eller digitalt opfølgning som et led i forløbet i Jobcentret. Dette er af hensyn til smittefaren med COVID-19.
At du som ledig har pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet og samtaler i jobcentret betyder samtidig, at det nu igen er muligt at modtage sanktion, hvis du som ledig ikke lever op til kravene.
Jobcentret er fortsat særligt opmærksomme på, og tager særlige hensyn til, om en borger er i det, som Sundhedsstyrelsen betegner som en risikogruppe for COVID-19. Hvis du som ledig er i risikogruppen, vil dette indgå i vurderingen af, hvilke job og tilbud jobcenteret kan give dig, hvilke job du skal søge, og hvilke tilbud du skal stå til rådighed for.
Alle ledige med tilknytning til Jobcenter Halsnæs vil modtage nærmere informationer om den delvise genåbning fra jobcentret. Hvis du inden da har spørgsmål til den delvise genåbning og betydningen for dit forløbet i jobcentret, er du meget velkommen til at kontakte jobcentret på kommunens hovednummer 47 78 40 00. Du er som altid også velkommen til at ringe eller skrive til din sagsbehandler via e-boks.
Alkohol- og stofrådgivningen har åbent
Det kan være svært at være den, der har et misbrug af stoffer eller alkohol, men det kan også være svært at være pårørende. Alkohol- og stofrådgivningen er et behandlingstilbud i Halsnæs Kommune, som både er åbent for de borgere, der har et problematisk forbrug af rusmidler og for deres pårørende.
Alkohol- og Stofrådgivningen er et højspecialiseret behandlingstilbud, hvor forskellige faggrupper varetager behandlingsopgaverne og tilbyder individuelt tilrettelagt behandling både terapeutisk og også medicinsk, hvis det er nødvendigt.
I modsætning til mange andre tilbud, så har Alkohol- og stofrådgivningen ikke været lukket ned grundet COVID-19, men har derimod haft åbent hele tiden. Alle sundhedsmæssige retningslinjer er naturligvis blevet fulgt hele vejen igennem. Det vil de fortsætte med at blive, så dem der kommer indenfor, kan føle sig trygge.
Af samme årsag er indgangsdøren låst, også i åbningstiden, så personalet kan spørge ind til eventuelle symptomer på COVID-19, inden døren lukkes op. Når du kommer, skal du blot ringe på dørklokken for at komme ind.
Hvis du har brug for at tale med Alkohol- og stofmisbrug, så møder du blot op inden for åbningstiderne, som du finder nedenfor.
Åbningstider
- Mandag 10-12
- Tirsdag 10-12
- Onsdag 16-18
- Torsdag 10-12
- Fredag 10-12
Hvis du foretrækker at have en aftalt tid i Alkohol- og stofrådgivningen, så kan du ringe til dem og aftale en tid i følgende tidsrum.
Telefontider og –nummer
Telefonnummer: 47 93 03 29
- Mandag 08-12
- Tirsdag 08-12
- Onsdag 16-18
- Torsdag 08-12
- Fredag 08-12
Musikskolen i Halsnæs åbner igen den 27. maj
Onsdag den 27. maj kan musikskolen i Halsnæs Kommune atter slå dørene op. Som med så meget andet i disse tider, så bliver det dog ikke for fuldt blus. For igen at kunne tage imod elever, så skal de sundhedsmæssige retningslinjer for musikundervisningen kunne overholdes. Det betyder, at der vil være elever og hold, som grundet lokalemæssige eller sundhedsmæssige udfordringer endnu ikke kan starte fysisk op igen.
Musikskolen vil gøre alt hvad de kan for at få så mange elever som muligt i gang så hurtigt som muligt. Det medfører dog, at der vil være elever, som vil få tilbudt et andet undervisningslokale, end de plejer.
Elever og forældre med tilknytning til musikskolen har fået direkte besked om, hvordan de bliver omfattet af den kommende genåbning.
Museerne i Halsnæs genåbner den 9. juni
Både Knud Rasmussens Hus, Krudtværksmuseet og Palæet åbner igen den 9. juni klokken 11.00. Genåbningen vil naturligvis ske i tråd med de gældende sundhedsmæssige retningslinjer. Det omfatter, at der vil være mulighed for håndvask, der vil være opsat dispensere med håndsprit og så vil der være sat plexiglas op mellem besøgende og personalet ved samtlige skranker.
Samtidig vil der blive skiltet med, hvor mange besøgende der må være de tre steder, og der vil minimum være to museumsværter til stede i hele åbningstiden. Yderligere vil der blive sørget for grundig rengøring, så både gæster og personale kan færdes trygt på museerne og glæde sig over, at de igen er åbne.
Delvis genåbning af Paraplyen
Den gradvise genåbning af Danmark fortsætter, og i Halsnæs Kommune er turen nu kommet til Paraplyen.
Helt konkret betyder det, at der bliver åbnet for udendørs aktiviteter og mad ud af huset fra Paraplyens cafe. Begge dele kan du læse mere om nedenfor.
Genåbning af udendørs aktiviteterne i Paraplyen
Fra mandag den 8. juni vil der igen blive sat gang i Paraplyen udendørs aktiviteter. Det betyder, at frivillige atter vil arrangere gå- og cykelhold, stavgang, petanque og krolf for Paraplyens medlemmer.
Under udførelsen af samtlige aktiviteter vil de gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen i forhold til udendørs foreningsaktivitet blive overholdt.
Paraplyens personale vil instruere de frivillige i disse retningslinjer, og de vil ligeledes være klar til støtte de frivillige undervejs, hvis der bliver behov for det.
Mad ud af huset
Fra tirsdag den 2. juni kan medlemmer af Paraplyen hente varm mad, som de kan tage med hjem og spise. Maden er tilberedt af caféen i Paraplyen, og skal bestilles på forhånd, så caféen ved, hvor meget mad de skal lave.
Bestilling skal ske senest dagen før klokken 11.00. Når man bestiller mad til en mandag, skal man bestille senest fredagen før klokken 11.00.
Fordi mandag den 1. juni er en helligdag, så skal bestilling til tirsdag den 2. juni ske senest fredag den 29. maj klokken 11.00.
Bestillingen foregår ved at ringe til caféen på 20 12 54 62
Afhentning af maden foregår uden for ved hoveddøren i tidsrummet 11.30-12.30, og du skal ringe til caféen først, for at aftale nærmere.
Du betaler for maden, når du henter den, og betalingen skal helst foregå via Mobilepay eller dankort. Dog vil kontanter også blive modtaget.
Hvis du vil se en menuplan, så kan den hentes ved Paraplyens hoveddør i dagstimerne, og ellers kan du finde den her.
Al aktivitet i forbindelse med mad ud af huset fra caféen i Paraplyen sker i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer og anbefalinger i forhold til blandt andet afmærket afstand i kø, håndsprit, handsker og forsamlingsforbuddet.
Mandag den 18. maj
De ældste elever er tilbage i skole
I dag var første gang i cirka to måneder, at eleverne i 6.-10. klasse igen kunne vende tilbage i skole. Det har været to måneder med afsavn til både kammerater, lærere og den almindelige skolehverdag. Det var derfor også gensynets glæde, der prægede den første dag tilbage i skolerne for de ældste elever. Nu kunne de pludselig være rigtig sammen med vennerne igen, og undervisningen foregik live på skolen og ikke virtuelt hjemme på værelserne.
Alt er dog ikke helt, som det plejer, for der venter en ny måde at gå i skole på for både elever og lærere, og den skal de bruge det næste stykke tid på at vende sig til. Den nye hverdag byder for eksempel på hyppig håndvask, skift af klasselokaler og mere afstand til hinanden.
Nedenfor kan du se et par billeder fra de ældste elevers første skoledag på Hundested Skole og Melby Skole.
Hundested Skole:
Melby Skole:
Bibliotekerne er også åbne igen
De to biblioteker i Halsnæs Kommune slog i dag dørene op for besøgende igen, og det var der mange borgere, der havde glædet sig til. Det betød, at der på den første åbningsdag har været mange besøgende, som alle har været gode til at overholde de sundhedsfaglige retningslinjer. Efter lang tid med lukkede døre, hvor man ikke har kunne aflevere udlånt materiale, var der naturligvis en del afleverede bøger, som personalet på bibliotekerne stille og roligt skulle arbejde sig igennem.
Du kan se et enkelt billede fra genåbningen af biblioteket i Frederiksværk her.
Fase to af genåbningen står for døren
Mandag den 18. maj går fase to af genåbningen af Danmark for alvor i gang.
Økonomiudvalget i Halsnæs Kommune har derfor godkendt en plan for, hvordan de ældste folkeskoleelever kan starte i skole igen og for, hvordan bibliotekerne i Hundested og Frederiksværk atter kan åbne for ind- og udlån.
60’er koncert på Løvdalen
Det seks mand store orkester Frank og Fyrene gav koncert i Palmehaven på Løvdalen den 9. maj.
Forinden havde datteren til et af orkestermedlemmerne henvendt sig til en af områdelederne af Arresø Plejecenter for at høre, om orkesteret måtte komme og spille en gratis koncert.
Områdelederen undersøgte straks, om det kunne lade sig gøre at afholde koncerten og samtidig overholde samtlige retningslinjer i relation til COVID-19. Det kunne det heldigvis godt, og klokken 13 den 9. maj blev de første toner i koncerten slået an.
I højt solskin sad nogle beboere ude, mens andre fulgte med indefra. Humøret var højt, og alle var glade, mens Frank og Fyrene spillede sange fra 60’erne. Sange som mange af beboerne kendte, og derfor blev der både sunget med og vippet med fødderne i takt til musikken.
Undervejs i koncerten blev der også spillet en fødselsdagssang for alle de beboere, som har haft fødselsdag, mens COVID-19 har hold plejecentrene lukkede for besøgende.
Der skal lyde et stort tak til Frank og Fyrene for en god koncert og et godt initiativ. Også tak til de medarbejdere som frivilligt kom ind og hjalp til med at overholde retningslinjerne ved at vise beboere til rette.
Du kan se et par billeder fra koncerten herunder:
Udmelding om genåbning
I Halsnæs Kommune er vi i fuld gang med at kigge nærmere på, hvordan genåbningen i fase to kan foregå. Økonomiudvalget i Halsnæs Kommune skal mødes på torsdag den 14. maj for at drøfte og godkende rammerne for en kommende genåbning af folkeskoler, biblioteker og udendørs idræt.
Der vil komme en konkret udmelding om genåbningen hurtigst muligt efter mødet den 14. maj.
Stream det digitale byrådsmøde
Byrådet i Halsnæs Kommune har møde torsdag den 14. maj, men fremfor at indtage stolene i byrådssalen som de gjorde, før COVID-19 blev en del af vores hverdag, så sætter politikerne sig nu godt til rette hver for sig med en computer eller en tablet foran sig. Som så mange andre møder for tiden så mødes politikerne nemlig på Skype.
For borgerne i Halsnæs Kommune har det længe været muligt at følge med i møderne i byrådssalen hjemmefra via web-tv, og det er nu lykkedes at finde en løsning, hvor det kan lade sig gøre at streame byrådsmødet på Skype via web-tv. På den måde kan borgerne fortsat følge med i, hvad politikerne drøfter og beslutter på mødet.
Hvis du vil se med, når politikerne mødes virtuelt på torsdag den 14. maj klokken 18.30, så klik ind på Halsnæs Kommune hjemmeside og følg begivenhedernes gang.
Så er der gang i udendørsbesøg på plejecentrene
Efter lang tid uden mulighed for at få besøg for beboerne på plejecentrene i Halsnæs Kommune, så kan de nu igen se deres pårørende. Det foregår ganske vist lidt anderledes, end det plejer, idet besøgene er ledsaget af personale, og så finder de sted udenfor med god afstand.
Selvom besøgene ikke er som vanligt, så har de indtil nu været en stor succes. Gensynets glæde har ikke været til at tage fejl af, og i det fine solskinsvejr er det blevet fejret med sang og flag, at pårørende og beboere atter kunne genforenes i virkeligheden og ikke virtuelt.
Der er allerede booket mange udendørs besøg i den kommende tid, og nogle pårørende har booket ugentlige besøg, så rutinerne næsten kan blive, som de var, før plejecentrene blev lukket for besøgende.
Herunder kan du se et enkelt billede af et udedørs besøg på Hundested Plejecenter.
Husk reglerne, selvom solen skinner
Vi nærmer os bededagsferien, og lige nu ser det ud til, at vi bliver beriget med godt vejr. Derfor vil vi i Halsnæs Kommune gerne minde både borgere og sommerhusgæster om, at vi har et fælles ansvar for at huske at følge myndighedernes retningslinjer.
Der er mange dejlige steder i Halsnæs, hvor det under normale omstændigheder er oplagt at være mange mennesker samlet. I den kommende bededagsferie er det dog vigtigt at huske på forsamlingsforbuddet, som gør at der maksimalt må være ti mennesker samlet. Og så er det vigtigt at holde afstand til hinanden, lige gyldigt hvor mange mennesker man er.
Hvis du kommer til et sted, hvor der allerede er det antal mennesker, som forsamlingsforbuddet tillader, så vend om og tag et andet sted hen. Halsnæs Kommune har lavet en brochure om skjulte naturperler i Halsnæs, hvor der ikke plejer at være mange mennesker, så der kan du måske finde lidt inspiration. Du kan læse folderen her.
I anledning af, at vi går en periode i møde, hvor vejret forhåbentlig vil være godt, har Politiet bedt om kommunernes samarbejde i forhold til eventuelle hot spots, hvor man skal være ekstra opmærksomme i den kommende tid. Halsnæs Kommune er derfor i dialog med Politiet, og vi vil løbende orientere herom på vores hjemmeside.
Ledsaget udebesøg på plejecentrene
Fra i morgen den 1. maj vil det være muligt for pårørende til beboere på de kommunale plejecentre at komme på udendørs besøg.
Besøgene vil være ledsaget af personale og vil foregå med god afstand mellem beboere og pårørende.
Hensynet til at beboerne ikke bliver udsat for smitte med COVID-19 vejer tungt, og derfor skal besøgene foregå udendørs, så de pårørende ikke kommer ind på selve plejecentrene.
Besøgene kan foregå en gang om ugen, må højest vare 30 minutter, og der må maksimalt være to pårørende til stede. Der opfordres dog til, at der kun er én pårørende, der deltager i besøget.
Der er sendt et informationsbrev ud til både beboere og pårørende med nærmere information om muligheden for besøg, herunder også hvordan man aftaler et besøg.
Udebesøgene er første skridt i en forsigtig genåbning af plejecentrene, hvor der er fokus på fortsat at holde COVID-19 for døren. Selvom situationen langt fra er optimal, så håber vi i Halsnæs Kommune, muligheden for igen at kunne se hinanden bliver en dejlig oplevelse for både beboere og pårørende. Det er vores håb, at gensynets glæde opvejer de lidt særlige omstændigheder, som besøgene finder sted under.
Opstart af udendørs idræt
Som vi i Halsnæs Kommune tidligere har beskrevet, så følger vi de anbefalinger, som DIF og DGI har lavet i samarbejde med de danske sundhedsmyndigheder. Anbefalingerne fra DIF og DGI tillader, at udendørs idrætsaktiviteter uden kropskontakt igen kan foregå, så længe retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen overholdes.
Siden anbefalingerne fra DIF og DGI kom, har Halsnæs Kommune modtaget en del henvendelser fra forskellige foreninger. I mellemtiden er der også en række af specialforbundene, eksempelvis Dansk Tennis Forbund og Dansk Boldspil Union, som har lavet anbefalinger til deres medlemsklubber, hvori der tages højde for myndighedernes retningslinjer.
Rådet fra Halsnæs Kommune til foreningerne er derfor, at de skal følge de anbefalinger, de får fra deres forbund. Det betyder eksempelvis, at tennisklubberne skal følge de anbefalinger, som Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis har lavet sammen. På samme måde skal fodboldklubberne følge anbefalingerne fra Dansk Boldspil Union.
Dermed kan foreninger med udendørs idrætsaktiviteter i Halsnæs Kommune starte op igen, så længe al aktivitet sker i tråd med de gældende retningslinjer fra myndighederne og anbefalingerne fra de enkelte forbund.
Bemærk, at al omklædning skal foregå hjemmefra, og at alle kommunale lokaler stadig vil være lukkede.
Glade borgere kan komme tilbage til Sølager Værksted
På området for Social Service og Familier i Halsnæs Kommune begynder der stille og roligt at blive åbnet igen i det omfang, som retningslinjerne fra de danske myndigheder tillader det.
Et af de steder, hvor der nu bliver lukket delvist op er på Sølager Værksted.
Sølager Værksted fungerer som beskyttet beskæftigelse for funktionsnedsatte borgere, og består af seks forskellige værksteder, blandt andet et økologisk landbrug, som er en del Spisekammer Halsnæs.
For de tilknyttede borgere, som bor i egen bolig, vil det fra på mandag igen være muligt at komme på Sølager Værksted. Det var en nyhed, der blev modtaget med utrolig glæde hos de berørte borgere, som næsten ikke turde tro på, at det nu også var rigtigt.
Arbejdet på værkstederne vil blive tilrettelagt i små grupper, der vil blive holdt afstand, og så vil der være ekstra fokus på rengøring.
I modsætning til borgerne i egen bolig, så må borgerene i botilbud vente tålmodigt lidt endnu, før det bliver deres tur til at vende tilbage.
Har din virksomhed brug for hjælp?
COVID-19 har været noget af en mundfuld at sluge for rigtig mange. Landets virksomheder er nogle af dem, der kæmper for at stå i mod og holde hovedet oven vande i denne svære tid.
For virksomheder i Region Hovedstaden har der under hele Coronakrisen været hjælp at hente hos Erhvervshuset Hovedstaden, som har stået parat med sparring og vejledning til virksomhederne. Erhvervshuset er ejet af de 29 kommuner i Region Hovedstaden.
COVID-19 har naturligvis gjort, at også Erhvervshuset har måtte gribe tingene lidt anderledes an, end de plejer.
Det har resulteret i en række initiativer, som alle virksomhederne i regionen har kunne, og fortsat kan, få glæde af.
Hvis du og din virksomhed har brug for vejledning til at komme godt igennem krisen, så kan du nedenfor læse om, hvordan Erhvervshuset Hovedstaden kan hjælpe.
Hotline
Siden den 18. marts har Erhvervshuset haft en Coronahotline, så alle henvendelser om COVID-19 er havnet samme sted. Der sidder ti forretningsudviklere klar til at tage telefonen, og i perioden siden 18. marts har de besvaret mellem 20-115 opkald dagligt.
Hotlinen har telefonnummer 41 88 66 67 og er åben alle hverdage 08-16.
Download værktøjer om hjælpepakker
Erhvervshuset får mange henvendelser, som handler om hjælpepakker og økonomisk vejledning. Derfor har de udviklet nogle simple online værktøjer, som kan hjælpe virksomhederne med at få overblik over økonomien og beregne deres behov for likviditet.
Du kan downloade værktøjerne via Erhvervshusets hjemmeside ved at klikke her.
Webinarer
Erhvervshuset er i fuld gang med at planlægge næste etape af deres webinarer, som vil handle om online salg, digital markedsføring og styr på økonomien.
Der har indtil nu været afholdt 8 webinarer, som du kan gense her. I alt deltog 1400 deltagere på webinarerne.
Hold øje med Erhvervshusets hjemmeside for de nye webinarer.
Hvis du vil følge med i, hvilken hjælp Erhvervshuset kan tilbyde dig og din virksomhed, så kan du besøge deres hjemmeside, følge dem på sociale medier eller tilmelde dig deres nyhedsbrev. De står klar med hjælp til dig og din virksomhed på alle tre platforme.
Så er der gang i Aktiviteten igen
Aktiviteten i Hundested er fra i dag fredag den 24. april blevet åbnet igen. Der er ikke tale om en fuld genåbning, men der holdes åbent inden for de rammer, som retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne tillader.
Aktiviteten blev i første omgang lukket delvist ned, fordi den skulle omdannes til at være det sted, hvor man modtog udskrevne patienter, som enten var smittet med COVID-19, eller som var under mistanke for at være det. I alt blev der oprettet 14 midlertidige nødpladser i Aktiviteten, og det betød, at det sædvanelige træningsudstyr blev erstattet af senge. Da der indtil nu ikke har været behov for de midlertidige nødpladser, er træningsudstyret nu kommet tilbage i Aktiviteten, så borgerne igen kan få glæde af det.
I forbindelse med åbningen er det blevet tilstræbt, at så mange af de visiterede borgere som muligt får tilbudt, at de kan møde op i Aktiviteten en dag om ugen. Alt lige fra transport af visiterede borgere, den fysiske aktivitet, antal af personer og generel færden samt ophold i Aktiviteten foregår med stort fokus på at overholde myndighedernes retningslinjer.
Foruden det ugentlige fremmøde i Aktiviteten vil borgerne få tilbudt supplerende telefonsamtaler eller et fysisk møde i borgerens eget hjem eller nære omgivelser.
Hvis der på et tidspunkt opstår et behov for atter at kunne modtage bekræftede eller mistænkte COVID-19 patienter til Aktiviteten, så er sengene ikke længere væk, end at de midlertidige nødpladser igen kan etableres forholdsvist hurtigt.
Rekruttering til dagtilbudsområdet er i hus
Halsnæs Kommune har været i gang med at rekruttere flere hænder til både skole- og SFO-området samt dagtilbudsområdet.
På dagtilbudsområdet er der brug for flere hænder for fortsat at kunne leve op til myndighedernes retningslinjer. Ligeledes er der brug for flere hænder i forbindelse med, at der fra i næste uge tilbydes nødpasning fra klokken 06-07 ud over den almindelige pasning i tidsrummet 07-16.
I et kompetent felt af ansøgere er det nu lykkes at rekruttere de ekstra ressourcer, der på nuværende tidspunkt, og frem til 10. maj, vurderes at være brug for på dagtilbudsområdet. De første vil starte op allerede på mandag, og der vil løbende træde flere til.
I rekrutteringsprocessen er der blevet lagt vægt på, om ansøgerne kan arbejde hver dag. Det skyldes, at det er med til at skabe tryghed og et godt pædagogisk tilbud for børnene, at det ikke er nye voksne, de møder fra dag til dag.
Halsnæs Kommune byder velkommen til de nye ansatte – Tak fordi I træder til.
Nødpasning i dagtilbud på plads
Det har vist sig, at der er et behov for nødpasning for enkelte forældre. Derfor er det besluttet, at der fra mandag den 27. april vil blive etableret nødpasning i dagtilbuddene i Halsnæs Kommune i tidsrummet 06.00 - 07.00. Klokken 07.00 åbner dagtilbuddene for pasning for alle børn, som det har været tilfældet siden den 20. april.
En forudsætning for nødpasning er, at man lever op til kriterierne for nødpasning. Du kan læse kriterierne for nødpasning her. Dem der allerede er meldt til og godkendt kan fortsat anvende nødpasningen.
Hvis man som forældre har behov for nødpasning, og ikke allerede er meldt til, bedes man fremsende en beskrivelse af sit arbejde og en begrundelse for, hvorfor man skal modtage nødpasning. Husk også at skrive, hvorfor en eventuel anden forælder ikke kan varetage pasningen. Det skal sende pr. mail til Halsnæs Kommunes sikre mailadresse, mail@halsnaes.dk, att: BUL - Ulla Schødt.
Som udgangspunkt foregår nødpasningen fra klokken 06.00 – 07.00 i eget børnehus. Det gælder dog ikke for Børnehuset Asserbo og Børnehuset Ebbedal, hvor nødpasningen først starter fra kl. 06.30. Hvis der er mange tilmeldte, kan Halsnæs Kommune være nødsaget til at oprette nødpasning på en anden institution end den kendte eller på en helt ny lokation.
Forståelse fra forældre har sikret en god genåbning
Genåbningen af skoler og dagtilbud i Halsnæs Kommune er efter omstændighederne gået godt, og en medvirkende årsag til det er, at forældrene har udvist en høj grad af forståelse. Derudover har gensynsglæden været stor – både børnene imellem og mellem lærere/pædagoger og børnene. Der er mange der synes, at det er dejligt at være tilbage i noget der minder en lille smule om de vante rammer.
Lige nu er det pædagogiske tilbud ikke, som det plejer, da der skal bruges mange personaleressourcer på at løfte opgaven. I Halsnæs Kommune forsøger vi at sikre et godt pædagogisk tilbud med kendte voksne, men det kan ikke undgås, at børnene også vil møde andre voksne, end de plejer.
Samtlige pasningssteder i Halsnæs Kommuner overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer for så vidt det er muligt at undgå smittespredning. Hvis børn får symptomer på sygdom, mens de er i dagtilbuddet, skal de hurtigst muligt afhentes og blive hjemme, indtil de har været symptomfri i 48 timer. Hvis en medarbejder får symptomer, skal vedkommende gå hjem og blive hjemme, til symptomerne har været væk i 48 timer.
Åbningstiderne for pasning kan blive ændret
Som mange af dem, der benytter sig af pasning i dagtilbud og dagpleje ved, så er der åbent 07.00 – 16.00 på alle hverdage. Der er valgt en lang åbningstid med 9 timer om dagen, da der er mange, der har behov for pasning.
Vi ved imidlertid ikke, hvordan Covid-19 situationen vil udvikle sig. Derfor kan Halsnæs Kommune heller ikke garantere, at kunne fastholde de nuværende åbningstider. Vi forsikrer dog om, at vi vil gøre, hvad vi kan for ikke at indskrænke dem, så forældre med behov for pasning kan få deres barn eller børn passet en stor del af dagen.
Det vil være en stor hjælp, hvis børnenes tid i dagtilbud kan begrænses
Det er ingen hemmelighed, at det er svært at få den samlede kabale til at gå op, hvis alle børn begynder at møde ind i dagtilbuddene. Børnene er naturligvis meget velkomne, men hvis man som forældre har mulighed for aflevere lidt senere og hente lidt tidligere, eller have barnet hjemme, så vil det lette arbejdet med planlægningen.
Vi har brug for flere medarbejdere
I mandags var store genåbningsdag i Halsnæs Kommune, da skoler og dagtilbud åbnede efter lang tids nedlukning.
Lige nu tilbydes der pasning alle hverdage 7-16, men der arbejdes i øjeblikket hårdt på at finde en løsning på at etablere yderligere nødpasning.
Både en eventuel nødpasning og selve genåbningen af skoler, dagtilbud og dagplejen kræver mange personaleressourcer. Ifølge retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen skal der arbejdes i mindre børnegrupper, og derfor er der brug for flere hænder til at løfte opgaven.
Det betyder, at vi har brug for din hjælp.
Hvis du har mulighed for at hjælpe til på skole- og dagtilbudsområdet i en midlertidig periode, så vil vi meget gerne høre fra dig. De opgaver, som du vil være med til at løse kan blandt andet være:
- Hjælp til lettere rengøring
- Hjælp til håndhygiejne til børnene
- Arbejde med at sikre små børnegrupper og fysisk afstand mellem børnegrupperne
- Hjælpe til omkring spisning, hygiejne mm.
- Deltage i aktiviteter, ture og opsyn med børnene/eleverne mv.
- Praktisk hjælp til børnene/eleverne.
Vi håber, at du vil hjælpe os med at tilbyde den bedste mulige hverdag til børnene i Halsnæs Kommune.
Tandplejen åbner igen
Det er ikke kun skole- og dagtilbudsområdet, som så småt er på vej tilbage i omdrejninger. Fra mandag den 27. april følger Halsnæs Kommunale Tandpleje trop, og vil have åbent alle hverdage 08.00-15.00.
De fleste af de borgere, som kommer i tandplejen er børn. Inden børnene indkaldes, ringer tandplejen til forældrene for at afklare, om der er smitte i familien.
Et besøg hos tandplejen vil naturligvis foregå på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen vil blive fulgt. Det sker for at sikre, at både borgere og personale føler sig trygge i klinikken.
Når du er blevet indkaldt til tandplejen, skal du møde op og vente uden for klinikrummene foran klinikken. Her vil der være opsat stole, og det er muligt at holde den nødvendige afstand til andre. Der må medbringes én pårørende. Herfra vil du blive hentet og ført til klinikken, for senere at blive ført ud igen samme vej.
Du skal kun møde op hos tandplejen, hvis du har en aftalt tid. Hvis du har symptomer på COVID-19 er det vigtigt, at du ikke møder op, men i stedet ringer til din læge. Hvis du tilhører den særlige risikogruppe, skal du oplyse det til tandplejen inden du møder op.
Hvis du har fået aflyst en tid hos tandplejen efter den 12. marts, så vil du blive kontaktet af tandplejen hurtigst muligt med henblik på at aftale en ny tid.
Udendørs idræt kan foregå igen
Ifølge anbefalinger, som DIF og DGI har lavet i samarbejde med de danske sundhedsmyndigheder, så kan udendørs idrætsaktiviteter uden kropskontakt igen foregå, så længe retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen stadig overholdes. Det betyder blandt andet, at der ikke kan trænes i store hold, og at der stadig skal holdes afstand.
Dermed kan de foreninger i Halsnæs Kommune, som ejer deres egne udendørs træningsfaciliteter så småt begynde at gå i gang igen, så længe al aktivitet sker i tråd med de gældende retningslinjer fra myndighederne.
Gensynets glæde: Genåbning af skoler og dagtilbud
Mange børn og forældre i Halsnæs Kommune har siden længe kigget frem mod den 20. april. I dag er nemlig dagen, hvor skoler og dagtilbud åbner igen.
For første gang i over en måned kunne elever i 0.- 5. klasse møde op i skole, mens børnene i dagtilbud igen kunne komme i børneave og vuggestue.
Meldingerne fra de forskellige skoler og børnehuse er, at genåbningen overordnet set er forløbet godt. Børnene er glade for at være tilbage, og gensynsglæden har været stor både mellem børnene og mellem børn og lærere/pædagoger. Der har endda været skoleelever, som har haft gaver i form af tegninger med til deres lærere/pædagoger.
Der er meget, der er anderledes i den nye hverdag på skoler og i børnehuse. Eksempelvis må forældrene ikke komme med ind og aflevere børnene. I flere af børnehusene har den nye afleveringssituation givet enkelte vuggestuebørn, som har været kede af det ved afleveringen, men som heldigvis hurtigt blev glade igen.
Genåbningen har været et stort puslespil at få til at gå op, og den er da heller ikke forløbet helt uden udfordringer. De er dog alle er blevet løst hen ad vejen. Der vil sandsynligvis dukke flere udfordringer op løbende, men med den indstilling der har været hos både ledere, lærere/pædagoger, børn og forældre til at få genåbningen til at køre, så skal der nok blive fundet løsninger undervejs.
Ros til forældrene
Flere skoler og børnehuse har sendt information ud til forældrene om, hvordan den nye hverdag vil foregå, så forældrene har haft mulighed for at forberede deres børn. Den mulighed har forældrene grebet, lyder det fra skoler og børnehuse, og det var derfor nogle meget velforberedte både børn og forældre, der mødte op i morges. Det har været en medvirkende faktor til, at tingene overordnet set har kørt godt.
Vaske-hænder-sang hitter på Frederiksværk Skole
Et af kriterierne for, at man som skole eller dagtilbud har kunne få lov til at åbne igen er, at man skal leve op til de retningslinjer, der er kommet fra de danske myndigheder. Noget af det, der indgår i retningslinjerne er håndvask. Derfor har musiklæreren på Frederiksværk Skole skrevet en vaske-hænder-sang, som skal hjælpe både lærere og elever med at vaske hænderne rigtigt.
Sangen er 46 sekunder lang, hvilket er den tid, en håndvasks skal tage, og så har den faglige leder på skolen lavet en video, hvor Sundhedsstyrelsens billeder af en korrekt håndvask er blevet klippet sammen med musiklærerens sang og tekst.
Mon ikke både børn og ansatte på Frederiksværk Skole har det lidt sjovere end gennemsnittet, når de skal vaske hænder?
Regulær pasning forventes udvidet med nødpasning fra 27. april
Fra mandag den 27. april forventes det, at den almindelige pasning i dagtilbuddene i Halsnæs Kommune vil blive udvidet med en times nødpasning. Det sker for at imødekomme forældre med kritiske jobfunktioner.
Alle dagtilbud åbner for alle børn mandag den 20. april i tidsrummet 07-16. Lige så vil alle skolerne fra denne dag også tage imod eleverne i 0.-5. klasse.
Ugen efter, fra mandag den 27. april, arbejdes der på, at der ud over den pasning der er for alle, også bliver tilbudt nødpasning i daginstitutionerne i tidsrummet 06-07. Nødpasningen er til børn med forældre i kritiske jobfunktioner, som ikke kan finde anden pasning. Det er for dem, der under nedlukningen kunne visiteres til den nødpasning, der fandt sted der.
For at nødpasningen kan blive en realitet, skal der ansættes mere personale til at tage sig af børnene, så de sundhedsfaglige retningslinjer kan overholdes. Rekrutteringen af det nye personale er i fuld gang.
Det er afgørende for Halsnæs Kommune at have et godt pædagogisk tilbud til børnene både i den regulære pasning og i nødpasningen. Derfor skal også nødpasningen være sundhedsmæssig forsvarlig og ske i tråd med myndighedernes retningslinjer. Vi prøver så vidt muligt at sørge for, at der vil være voksne til stede i nødpasningen, som børnene kender.
Der har efterhånden været sagt og skrevet meget om nødpasning og genåbning af regulær pasning både her i Halsnæs Kommune og i resten af landet. Derfor har vi lavet en oversigt over, hvem der kan komme i pasning, og eventuel nødpasning, hvornår. Den kan du se nedenfor:
Jeg er barn, og mine forældre varetager ikke kritiske jobfunktioner.
- Mandag den 20. april kan du møde op i dit normale dagtilbud for første gang. Åbningstiden er 7-16 på alle hverdage.
Jeg er barn, og mine forældre varetager kritiske jobfunktioner.
- Mandag den 20. april kan du møde op i dit normale dagtilbud for første gang. Åbningstiden er 7-16 på alle hverdage.
- Fra mandag den 27. april kan du møde op nødpasning fra klokken 06-07. Fra klokken 07.00 vil du være i den normale pasning. Hvilket dagtilbud du skal møde op i, hvis du skal i nødpasning, får du at vide lidt senere. Vi vil så vidt det er muligt sørge for, at der vil være en eller flere voksne til stede, som du kender.
Åbning af skoler og dagtilbud
Halsnæs Kommune har hele ugen været i fuld gang med at forberede genåbningen af skoler og dagtilbud fra mandag den 20. april. Planlægningen skrider frem, og selvom det bliver en anden hverdag for børnene i både skoler og dagtilbud, så vil der møde børnene et godt tilbud, hvor der er taget hånd om de sundhedsmæssige anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.
Dagtilbuddene tilbyder pasning fra 07.00 til 16.00. Det er en lille indskrænkning i forhold til den normale åbningstid, og det sker for dels at sikre, at der kan være nok ansatte til stede til at tage sig af de mindre børnegrupper, og at der er tid til ekstra rengøring. Det skal både være et pædagogisk godt tilbud for børnene og samtidig leve op til alle de krav, Sundhedsstyrelsen stiller.
For nogle få kan de let indskrænkede åbningstider give problemer. Her arbejder Halsnæs Kommune på at finde en løsning for de forældre. Det skal i den forbindelse understreges, at en eventuel ordning ikke kan være klar fra den 20. april, og at den i givet fald kun er for forældre, der tidligere har kunne visiteres til nødpasning. Dvs. at man f.eks. skal varetage en kritisk funktion og ikke have andre muligheder for pasning. Behovet for en eventuel løsning undersøges ved, at der skrives til forældrene.
Da det er helt afgørende, at vi kan efterleve alle sundhedskravene, har vi brug for en hurtig tilbagemelding, hvis man som forældre har brug for pasning uden for tidsrummet kl. 7-16. Der er derfor sendt en forespørgsel rundt til alle forældre med børn i dagtilbud via Tabulex. Vi vil gerne bede alle forældre svare på forespørgslen senest fredag den 17. april kl. 12.
UNGMOD åbner forsigtig igen
Ungdomsmodtagelsen i Halsnæs Kommune, UNGMOD, er nu nået dertil, hvor der ganske forsigtigt begynder at blive åbnet gradvist op igen. Det er en jordemoder, som er tilknyttet UNGMOD, der har udarbejdet konceptet for den gradvise åbning. Åbningen sker derfor med indgående kendskab til de sundhedsfaglige retningslinjer, der skal overholdes.
Genåbningen vil ske i et roligt tempo, hvor der løbende vil blive justeret til. UNGMOD er dog tidligst tilbage på fuldt blus den 10. maj.
Hundeshow for beboere på Arresø Plejecenter
Påsken er en tid, hvor mange beboere på Arresø Plejecenter normalt at få besøg af deres pårørende. Det var imidlertid ikke muligt i år, da Arresø Plejecenter, lige som alle andre plejecentre i Danmark, er lukket for besøg grundet COVID-19.
For at skabe lidt glæde blandt beboerne i en tid, hvor de er afskåret fra deres pårørende, fik Arresø Plejecenter tre gange i løbet af påsken besøg af hundetræneren Renate.
Med sig havde Renate en masse hunde og en håndfuld øvrige hundetrænere, som skulle underholde beboerne.
De resulterede i tre udendørs shows fordelt på skærtorsdag, langfredag og påskesøndag. I hvert show optrådte fem hundetrænere med 6-8 hunde med alskens kunstner og tricks. Nedenfor kan du kan se lidt billeder derfra og måske blive i lige så godt humør, som beboerne blev, da de overværede de tre shows.
Nye nødpasningssteder for dagtilbud åbner torsdag den 16. april
Fra torsdag den 16 april vil der være flere nødpasningssteder for dagtilbud, der holder åbent i Halsnæs Kommune.
Indtil nu har børnene i dagtilbud kunne komme i nødpasning i børnehusene i Kregme, Hundested og Frederiksværk. Det vil fra den 16. april blive suppleret af følgende børnehuse:
- Gæstedagplejen Frederiksværk i Børnehuset Skåninggårdsvej (Børn fra Skåninggårdsvej og Ebbedal samles her)
- Børnehuset Ahornvej
- Børnehuset Baggersvej 17 (inklusiv Baggersvej 19 – begge matrikler samles i Æblehuset)
- Børnehuset Asserbo
- Børnehuset Melby
- Børnehuset Spodsbjerg
- Børnehuset Ølsted (begge matrikler samles i Hovedgaden)
Åbningen af flere nødpasningssteder betyder, at de børn der er tilmeldt nødpasning, skal passes i deres egne institutioner torsdag og fredag. Dette vil forældrene få besked om fra det børnehus, de er tilknyttet via Tabulex.
For skole og SFO-børn vil der fortsat være nødpasning på Magleblik Skole i Frederiksværk.
I tråd med de nye udmeldinger fra de danske myndigheder, så skal børn, hvad enten det er i dagtilbud eller skole, som kommer fra et hjem, hvor der er smitte med COVID-19, ikke møde op hverken i nødpasning eller i skole/dagtilbud, når det åbner igen i næste uge.
Genåbningen af skoler og dagtilbud i Halsnæs Kommuner sker så vidt muligt fra mandag den 20. april, forudsat at den enkelte institution kan leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Husk at besvare henvendelse på Tabulex
Forud for genåbningen den 20. april er det vigtigt, at alle forældre besvarer den forespørgsel, de har fået tilsendt på Tabulex. I forespørgslen bliver forældrene bedt om at svare på, om deres barn/børn kommer i daginstitution eller dagpleje i næste uge. Det er vigtigt, at det bliver svaret på den for at sikre, at personaledækningen og antallet af børn kommer til at passe sammen.
Livsstilshold går online
I februar måned startede der to livsstilshold op i Halsnæs Kommune. Holdene, som består af 12 deltagere, har fokus på den gode og sunde livsstil, vaneændringer, fysisk aktivitet og vægttab. Frem til udbruddet med COVID-19 mødtes deltagerne med diætister og fysioterapeuter, som hjalp dem med at optimere deres livsstil med sundere mad, motion og en større forståelse for, hvilke forandringsprocesser der skal i spil for at ændre vaner.
Situationen omkring COVID-19 truede dog med at stikke en kæp i hjulet for de to hold, da fysiske møder blev forbudt, netop som deltagerne havde nået et punkt i forløbet, hvor de havde brug for meget støtte og opbakning som hjælp til at holde fast i de nye og gode vaner.
I stedet for at sætte forløbet på pause eller starte på ny på et senere tidspunkt faldt valget på at omdanne den fysiske undervisning til online undervisning. Her blev en virtuel platform rammen om det nye klasselokale.
Den virtuelle tilgang har dog krævet, at både undervisere og deltagere har sadlet lidt om for at få det virtuelle forløb til at blive en succes. Den oprindelige undervisning er blevet justeret og videreudviklet, så den egner sig til online brug, men stadig er lagt an på en høj grad af aktiv deltagelse og refleksion fra deltagerne. Deltagerne har kvitteret med en masse omstillingsparathed, teknisk formåen og villighed til at bidrage til at give spændende dialoger liv gennem skærmen.
Den erfaring og de kompetencer der kommer ud af at være gået online med livsstilsholdene har været med til at åbne døren for, at denne arbejdsmetode også vil blive anvendt på den anden side af COVID-19. Det vil give endnu flere muligheden for at benytte sig af tilbuddet om at være en del af et livsstilhold, bare i en online version.
Hvornår åbner dagtilbud og skoler for de mindste?
Her onsdag inden påskeferien er der helt naturligt mange forældre, der stiller sig selv det spørgsmål. Ligesom der sikkert er mange spørgsmål i forhold til de rammer, der vil være i forbindelse med en åbning.
Det ærlige svar på de spørgsmål er, at Halsnæs Kommune ikke kan besvare dem lige nu. Årsagen er ikke, at de kommunalt ansatte er gået på påskeferie. Tværtimod - der arbejdes morgen, middag og aften på at finde en løsning.
Sent i går eftermiddags den 7. april udsendte Sundhedsstyrelsen deres retningslinjer for, hvordan dagligdagen skal være i skoler og dagtilbud. Det retningslinjer har givet anledning til en række spørgsmål og overvejelser; I vore dagtilbud er der blandt andet usikkerhed om, hvorvidt der er nok pædagoger og pædagogmedhjælpere til at håndtere, at børnene skal være under tæt opsyn i små grupper. Derudover er der også usikkerhed omkring rengøringskapaciteten. Retningslinjerne giver sundhedsfagligt mening, men de er svære at gennemføre over for den gruppe af børn, der skal vende tilbage – særligt i dagtilbuddene.
På et pressemøde i dag den 8. april gav børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil udtryk for, at det er vigtigt, at man ikke åbner, før man kan sikre sig, at retningslinjerne bliver overholdt. Derfor arbejdes der nu på højtryk for at få løst de udfordringer, der er frem mod en genåbning af skoler og dagtilbud.
I Halsnæs Kommune vil vi så snart det er muligt melde ud, hvor og hvordan den forsigtige genåbning af dagtilbud og skoler kan finde sted.
Åbning af skoler og dagtilbud
Statsministeren meldte på et pressemøde den 6. april ud, at dagtilbud og skoler til og med 5 klasse åbner efter påske som led i en forsigtig genåbning af samfundet. Det kan ske fra den 15. april, men det kan også risikere at ske på et senere tidspunkt afhængig af, hvornår den enkelte kommune er klar. Det handler bl.a. om, at planen for genåbning skal tage højde for de forholdsregler, der skal tages for at beskytte både børn og medarbejdere.
Genåbningen rejser naturligt en lang række spørgsmål:
- Hvordan sikres fysiske rammer, der overholder myndighedernes anbefalinger?
- Kan de fysiske rammer overhovedet indrettes efter anbefalingerne?
- Hvor meget og hvor ofte skal der gøres rent?
- Hvordan skal undervisning og aktiviteter for børnene tilrettelægges. Skal der laves hold?
- Hvilke åbningstider skal gælde for pasning, når der samtidig skal sikres ekstra rengøring og personale?
- Gælder der stadig særlige anbefalinger om, at børn i dagtilbud skal blive hjemme, hvis de har mulighed for det?
Alt dette og mange andre spørgsmål skal der tages stilling til, hvorefter der skal udarbejdes en egentlig plan for rammerne for både skoler, dagtilbud og dagpleje.
Afventer retningslinjer
For Halsnæs Kommune er det vigtigt at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger. De vil til punkt og prikke være udgangspunktet for den plan, der lægges frem.
Lige nu afventer Halsnæs Kommune retningslinjer fra myndighederne. Når de foreligger, udarbejder vi en plan for åbningen. Hvorvidt den plan skal godkendes af centrale sundhedsmyndigheder er på nuværende tidspunkt uafklaret. Det er samtidig vigtigt for Halsnæs Kommune, at der er politisk opbakning til planen, og byrådet vil derfor blive taget med på råd, inden den endelige plan meldes ud i offentligheden.
Når planen er klar, vil forældre, og offentligheden i øvrigt, blive orienteret via kommunens hjemmeside. Den efterfølgende information vil også løbende komme på kommunens hjemmeside, så det er der, man skal holde øje med seneste nyt.
Indtil planen foreligger, gælder de nuværende retningslinjer herunder nødpasningen af børn i dagtilbud.
Kommende kommunale arrangementer
På pressemødet meldte statsministeren også ud, at der til og med august ikke må afholdes større arrangementer med mange mennesker.
Det giver naturligvis anledning til, at der i Halsnæs Kommune vil blive kigget nærmere på, hvad der skal ske med de kommunale arrangementer, der var planlagt til at finde sted i den periode.
I takt med at der kommer en afklaring på situationen omkring arrangementerne, vil vi opdatere om det her på vores hjemmeside.
Udskyd dit besøg på genbrugspladsen
Siden genbrugspladserne åbnede igen tirsdag den 31. marts, har der været lange køer til genbrugspladserne i Halsnæs. I dag er ingen undtagelse. På Havnevej i Frederiksværk giver køen til genbrugspladsen tilmed problemer for den erhvervsmæssige trafik.
Det vanlige pres der er på genbrugspladserne op til og i løbet af påsken kan simpelthen ikke håndteres i år grundet de nødvendige foranstaltninger omkring COVID-19.
Både Halsnæs Kommune og Halsnæs Forsyning, som drifter genbrugspladserne, vil derfor gerne opfordre kraftigt til, at man ikke tager på genbrugspladsen i påsken, men i stedet udskyder sit besøg til efter påske. Opfordringen gælder for alle, med mindre ens besøg er erhvervsmæssigt eller absolut nødvendigt.
Har du brug for hjælp?
Der kan være mange årsager til, at man i denne specielle tid kan have brug for hjælp til forskellige ting.
En årsag kan være, at man som dement plejer at komme i Træning og Aktivitet, men fordi der her er lukket ned, så har man ikke den mulighed. Det er hårdt både for den demente, men også for de pårørende, der lige pludselig får en anden rolle end vanligt.
En anden årsag kan være, at man ikke er tryg ved at gå uden for en dør, fordi man tilhører den særlige risikogruppe. Det kan også være, at man sidder derhjemme og føler sig ensom, fordi man ikke har nogen at være i kontakt med.
For at hjælpe dem, der har brug for det, har Halsnæs Kommune igangsat forskellige initiativer, og derudover har Røde Kors flere tilbud, man også kan benytte sig af. I forbindelse med tilbuddene tilstræbes at aflaste nære pårørende, som passer en plejekrævende og eventuelt dement borger. Du kan læse mere om både initiativerne fra Halsnæs Kommune og om tilbuddene fra Røde Kors nedenfor.
Fysisk eller telefonisk besøg af medarbejder fra Træning og Aktivitet
De borgere som normalt er en del af Træning og Aktivitet har mulighed for at få besøg af en medarbejder.
Besøget kan enten foregå som en telefonsamtale, men der er også mulighed for at fysisk besøg, hvor borgeren og medarbejderen laver en aktivitet sammen. I så fald vil anbefalinger og retningslinjer fra de danske myndigheder naturligvis blive overholdt.
Aktiviteterne kan både finde sted i borgerens bolig, på matriklen eller i nærmiljøet og det kan eksempelvis være et udendørs spil, som medarbejderen har taget med, en gåtur eller lignende.
Tilbud fra Røde Kors
Røde Kors har to forskellige typer af tilbud. Det ene er til dem, der savner en at tale med enten via telefon eller video-opkald. Tilbuddet hedder ”Snak Sammen”.
”Snak Sammen” går ud på, at man får en frivillig samtaleven fra Røde Kors, som man kan tale med om lige netop det, man har lyst til. Man bestemmer også selv, om det skal være et helt almindeligt telefonopkald eller om det skal være med video.
For at komme i gang skal du booke en tid, hvor du så vil blive ringet op af en samtaleven. Du kan læse mere om tilbuddet om en samtaleven og booke en tid her.
Det andet tilbud fra Røde Kors er et tilbud om hjælp til praktiske gøremål til dem, der af den ene eller anden årsag ikke kan eller vil komme uden for hjemmet. Her kan du eksempelvis få hjælp til at handle ind, hente pakker, medicin eller andet.
Vil du have en telefonven?
Foruden ovenstående mulighed for en samtaleven fra Røde Kors har du også mulighed for en at benytte dig af et lokalt tilbud fra Aktivitetshuset Paraplyen.
Paraplyen tilbyder de ældre borgere i Halsnæs, at de kan få et telefonbesøg af en frivillig fra Paraplyen en gang om ugen.
Hvis du gerne vil ringes op af en fra Paraplyen, så kontakt Mie Inge Madsen eller Anette Pontoppidan for at aftale nærmere. Du kan se deres telefonnumre nedenfor:
Mie: 40 61 16 57
Anette: 23 29 17 21
Støtte til personalet
Der har den seneste tid været flere eksempler på, hvordan pårørende landet over støtter op om det sundhedsfaglige personale og anerkender deres store indsats i denne tid.
På Arresøparken fik personalet en pårørendes opbakning og støtte at mærke, da datteren til en beboer sørgede for velfortjent kagemand i rigelige mængder til de ansatte.
Du kan se et billede af de to flotte kagemænd herunder:
Vær organiseret og effektiv, hvis du skal på genbrugspladsen
I tirsdags åbnede genbrugspladserne i Halsnæs efter at have været lukket ned grundet smittefare med COVID-19 siden den 14. marts. Siden genåbningen har der været stort pres på genbrugspladserne i Hundested og i Frederiksværk, og det har givet køer begge steder.
Nedenfor finder du en række gode råd, som du opfordres til at følge for at gøre din tur på genbrugspladsen så organiseret og effektiv som mulig.
Rådene er lavet af Halsnæs Forsyning, som står for driften af genbrugspladserne i Halsnæs.
- Planlæg dit besøg på genbrugspladserne, så du kommer i ydertimerne. På genbrugspladsen i Frederiksværk er det før klokken 10 og efter klokken 16, mens det i Hundested er inden klokken 11.
- Gør dit ophold på genbrugspladsen så kort som muligt. Det kan du gøre ved at:
- Sortere dit affald hjemmefra.
- Pakke din bil efter genbrugspladsen indretning. På den måde kan du læsse af i den rækkefølge, containerne står i. Klik her for at se et kort over de to genbrugspladser.
- Hvis det ikke er meget nødvendigt for dig at komme af med dit affald med det samme, så gem det derhjemme lidt endnu, og besøg genbrugspladsen, når presset er taget af.
Du kan altid læse seneste nyt om situationen på genbrugspladserne på Halsnæs Forsynings hjemmeside.
Derudover opfordres der til god ro og orden, at I passer på hinanden og på medarbejderne, og at I vil væbne jer med tålmodighed, når I besøger genbrugspladserne.
Det lokale erhvervsliv arbejder på Magleblik Skole
Der har ikke været ret meget gang i den på Magleblik Skole i Frederiksværk på det seneste. Godt nok er der nødpasning for SFO-børn, men i forhold til hvor mange børn, der normalt er på skolen, så er der ret stille. Det skyldes naturligvis, at skolens elever, som alle andre skoleelever i Danmark, er sendt hjem.
Nu er der så kommet lidt gang i den igen, dog på en noget anden måde end der plejer. For at holde gang i det lokale erhvervsliv har Magleblik Skole meldt projekter ind til Halsnæs Kommune, som de godt kunne tænke sig, der bliver lavet nu, hvor eleverne ikke er på skolen.
Derfor er ristene i samtlige afløb på skolen blevet ordnet, og malere har sørget for, at både gymnastiksalen og et stykke af gulvet på skolens legegang er blevet malet, så det står knivskarpt, når eleverne på et tidspunkt vender tilbage.
Især malerarbejdet er markant lettere at udføre og passe på mens malingen tørrer, når der ikke er elever på skolen. På det punkt er denne noget specielle tid blevet brugt konstruktivt samtidig med, at det lokale erhvervsliv holdes i gang.
Ud over et gensyn med klassekammerater og lærere kan eleverne på Magleblik Skole nu også glæde sig til at vende tilbage til en gymnastiksal og en legegang, der er blevet shinet op til på ny at indbyde til leg og aktivitet.
Du kan se et par billeder fra arbejdet herunder:
Vil du låne et Skønlitterært påskeæg?
Bibliotekerne i Halsnæs Kommune er lukkede på grund af COVID-19. Nu har du imidlertid mulighed for at bestille bøger som take-away i form af et skønlitterært påskeæg.
Påskeægget består af forskellige bøger inden for en eller flere genrer, som du selv vælger. Det betyder, at du ikke kan bestille specifikke titler, og at påskeægget kun omfatter bøger.
For at bestille skal du være borger i Halsnæs Kommune og være oprettet som låner på Halsnæs Bibliotekerne. Hvis du ikke allerede er oprettet som låner, så kan du oprette dig med Nem-ID her.
Du kan bestille dit påskeæg her – deadline for bestilling er mandag den 6. april klokken 10.00.
Der kan kun bestilles et påskeæg pr. borger ad gangen.
Når du afgiver din bestilling, giver du samtidig Halsnæs Bibliotekerne samtykke til at håndtere dine personoplysninger, så bøgerne kan lånes på dine vegne. Dine oplysninger vil naturligvis ikke blive brugt til andet og der henvises desuden til Halsnæs Bibliotekernes persondatapolitik.
Så snart du har afgivet din bestilling, så går personalet på biblioteket i gang med at pakke dit påskeæg. De må kun opholde sig på biblioteket i få timer hver dag, men de vil naturligvis ekspedere din bestilling, så hurtigt de kan.
Når du modtager besked om, at dit påskeæg er klar til afhentning, skal det hentes hurtigst muligt og senest onsdag den 8. april klokken 16.00. Du henter dit påskeæg her:
- Notit, Strandvejen 23, 3390 Hundested i tidsrummet 10.00-16.00
Afhentningsstedet sørger for ikke at lukke for mange ind ad gangen. Vi opfordrer til, at man undgår at stimle sammen udenfor, holder afstand og kigger ind af ruden, før man går ind og henter sit påskeæg - og at man væbner sig med lidt med tålmodighed.
Bøgerne er udlånt til dig, når du henter dem, og der er en låneperiode på seks uger. Bøgerne skal afleveres på bibliotekerne efter de seks uger. Hvis bibliotekerne fortsat er lukkede til den tid, forlænges udlånsperioden automatisk.
Bøgerne er pakket i plasticposer, og bibliotekspersonalet, der håndterer bøgerne, har vasket og sprittet hænderne inden pakningen. Derudover overholder personalet naturligvis alle sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Flextur fra klokken 04.00
I forbindelse med, at Movia er gået over til at følge lørdags- og feriekøreplaner landet over, har de fået flere henvendelser om, at det rammer dem, der gerne vil benytte busser og lokaltog tidligt om morgenen. Efter lørdags- og feriekøreplanerne kører busser og lokaltog ikke så tidligt om morgenen som ellers, og det har altså givet udfordringer.
Derfor er ordningerne plustur og flextur nu udvidet til at køre fra klokken 04.00 i stedet for fra klokken 06.00. I Halsnæs Kommune er der ikke plustur, men derimod er der mulighed for flextur.
Flextur kan benyttes af alle borgere. Det koster 36 kroner for de første 10 kilometer og derefter 6 kroner pr. kilometer. Det resterende beløb betales af Halsnæs Kommune.
Foruden at være løsningen på problemet med at kunne komme afsted tidligt om morgenen, så kan flextur også bruges som alternativ til den kollektive trafik. Især for dem, der ikke selv har bil.
Klik her for at læse mere om flextur
Klik her for at oprette dig som flexturkunde og for bestilling af flexture.
Knoklekage til personalet på Løvdalen og Humlehaven
Det er ikke nogen hemmelighed, at det sundhedsfaglige personale i hele landet i denne tid med COVID-19 knokler på og arbejder hårdt for at tage hånd om den danske befolkning på den ene eller den anden måde.
Personalet på landets plejecentre er naturligvis ingen undtagelse, så da en sygeplejerske fra Arresø Plejecenter så, at Lagkagehuset gav knoklekage til det sundhedsfaglige personale, tøvede hun ikke.
Der blev hentet velfortjent knoklekage til personalet på både Løvdalen og Humlehaven, og meldingerne går på, at den smagte rigtig godt. Der skal naturligvis også lyde et stort tak til Lagkagehuset for et godt initiativ.
”Bliv ved med at følge retningslinjerne, det virker”
Langt de fleste har nok efterhånden hørt om den gulerod, statsminister Mette Frederiksen præsenterede for den danske befolkning på sit pressemøde i mandags: at samfundet måske langsomt kan begynde at åbne op igen efter påske. Hvis vi altså vel at mærke blive ved at følge myndighedernes nuværende, retningslinjer indtil da.
Borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen, glæder sig over meldingen, men understreger, at det netop er delen med at blive ved, og holde i, der er det allervigtigste at hæfte sig ved lige nu:
”Hidtil har borgerne i Halsnæs optrådt meget ansvarsfuldt. Det vil jeg gerne takke alle borgerne for. Det ses også på tallene, hvor vi har forholdsvis få indlagte COVID-19-patienter. Nu er det vigtigt, at vi holder fast og blandt andet fortsat bliver hjemme, vasker hænder, spritter af, holder afstand og ikke forsamles. Gør vi det, kan vi give vores bidrag til, at samfundet forhåbentlig kan åbnes i etaper efter påske.
Jeg ved godt, at det kan være svært at isolere sig og ikke indgå i sociale fællesskaber, som man plejer, men det vi gør, det virker altså. Derfor er det nu vigtigere end nogensinde, at vi bliver ved. For ja, der er et svagt lys for enden af tunellen, men hvis vi begynder at se stort på reglerne nu og ikke følger myndighedernes retningslinjer, så når lyset at brænde ud, før vi når hen til det, og så kan vi starte forfra.
Mit helt klare budskab til alle borgere i Halsnæs er derfor: Bliv ved med at følge retningslinjerne, det virker!”
Kunne du tænke dig ene telefonven?
Hvis du er en af dem, der savner nogle at have kontakt med og snakke om de ting, der fylder i din hverdag lige nu, så findes der forskellige alternativer, der kan være med til at afhjælpe savnet.
Aktivitetshuset Paraplyen tilbyder de ældre borgere i Halsnæs, at de kan få et telefonbesøg af en frivillig fra Paraplyen en gang om ugen.
Hvis du gerne vil ringes op af en fra Paraplyen, så kontakt Mie Inge Madsen eller Anette Pontoppidann for at aftale nærmere. Du kan se deres telefonnumre nedenfor:
- Mie: 40 61 16 57
- Anette: 23 29 17 21
Du har også den mulighed, at du enten kan blive eller få en telefonven gennem Ældre Sagen.
Hvis du får en telefonven, så melder du dig til, at der er en, der ringer til dig.
Hvis du bliver telefonven, så melder du dig til at være den, der ringer op til en, der har valgt at få en telefonven.
På den måde kan du vælge mellem at være den, der ringer eller den, der bliver ringet op. I bestemmer selv, hvor længe ad gangen og hvor ofte, I gerne vil tale sammen.
Du kan tilmelde dig på to måder:
- Du kan klikke her og tilmelde dig via Ældre Sagens hjemmeside
- På hverdage i tidsrummet 09.00-15.00 kan du ringe på telefonnummer 82 82 03 00
Hvis du kender en, der godt kunne tænke sig en telefonven, men som ikke selv kan finde ud af at tilmelde sig, så kan du sagtens stå for tilmeldingen for dem.
COVID-19 har ført til innovation i Visitationen
Grundet de forholdsregler, som medarbejderne i Visitationen i Halsnæs Kommune må tage sig i forbindelse med COVID-19, kan de ikke komme i borgernes hjem på samme måde, som de tidligere kunne.
Men hvad gør man så, når der eksempelvis er behov for at vurdere et hjem i forhold til at bevillige rengøring? Eller hvis der skal måles en dørkarm eller højden på et dørtrin eller et bord i hjemmet?
Før COVID-19 var sådanne opgaver ensbetydende med, at der var en visitator, der skulle hjem og besøge borgeren, men i dag er der fundet andre løsninger.
Via Facetime kan visitatoren nu tage et virtuelt kig rundt i hjemmet for at afgøre spørgsmålet om rengøring, og borgeren eller pårørende kan instrueres i, hvordan de selv kan måle dørkarm, dørtrin eller bordhøjden.
På den måde kan det afgøres, på behørig afstand, om borgeren har brug for hjælpemidler, og hvordan de hjælpemidler i så fald skal se ud. Hvis der eksempelvis er behov for en kørestol, så er det vigtigt at have taget højde for, om kørestolen kan komme hen over boligens dørtrin, eller om der er behov for kiler på begge sider af dørtrinet.
Det kan godt være, at det er COVID-19, der i første omgang har dikteret, at der lige nu skal arbejdes virtuelt via Facetime. Ikke desto mindre har det givet anledning til, at de i Visitationen nu tænker i at bibeholde denne form for arbejde ved de besøg, hvor det giver mening, når vi kommer ud på den anden siden af COVID-19. I de tilfælde, hvor et fysisk besøg vil være den bedste løsning, vil det naturligvis også være det, der sker.
I Visitationen kan vi altså meget vel komme til at se en kombination af Facetime-besøg og fysiske besøg i fremtiden.
Telefonrådgivning til familier med børn under COVID-19
For alle familier ser hverdagen i øjeblikket meget anderledes ud, end den plejer. Mange arbejder hjemmefra, skoler og daginstitutioner er lukkede, og familier skal derfor finde nye måder at være sammen på.
Nogle familier kan have ekstra store udfordringer, fordi nogle børn reagerer voldsomt på, at hverdagens rutiner er anderledes, og det kan være svært at aktivere børn og unge. Når alle i familien føler sig pressede, utrygge eller ensomme over den nye situation, kan der nemt opstå konflikter, som kan udfordre familien i en svær tid.
Derfor tilbyder Halsnæs Kommune nu telefonrådgivning til forældre, børn og unge bosiddende i Halsnæs kommune, som oplever at have behov for råd og vejledning omkring børn og unges problemer.
Telefonnummer 47 78 41 65
Telefonen er åben i følgende tidsrum
- Mandag 9:00 – 16:00
- Tirsdag 9:00 – 15:00
- Onsdag 9:00 – 15:00
- Torsdag 9:00 – 17:00
- Fredag 9:00 – 14:00
Telefonrådgivningen åbent som normalt de tre hverdage op til påske.
Telefonen er bemandet af socialfagligt personale. Du vil kunne få råd og vejledning, og der vil være mulighed for at blive kontaktet af andre relevante fagprofessionelle så som psykologer, sundhedsplejerske, familiebehandler og forebyggelsessocialrådgiver. Det sker for at give dig den bedst mulige hjælp.
Information om nødpasning op til påske
Der plejer at blive etableret feriepasning i Frederiksværk Børnehus til alle børn i Halsnæs Kommune i de tre dage op til påske, men det bliver der ikke i år. Det skyldes, at der siden den 16. marts været nødpasning i forbindelse med COVID-19 i børnehusene i Kregme, Frederiksværk og i Hundested samt på Magleblik Skole i Frederiksværk. Den nødpasning fortsætter foreløbig frem til og med den 13. april, og den vil dermed også være der i de tre dage op til påske.
For at få dit barn i nødpasning, skal du have afsøgt alle andre pasningsmuligheder. Læs mere om kriterierne for nødpasning nedenfor:
Nødpasning for børn i daginstitution
Nødpasning for børn i skole og SFO
Derudover tilbydes der nødpasning til udsatte børn, for hvem det vil være gavnligt at komme i pasning i et par timer om dagen.
Hvis du vil søge om nødpasning for et barn i daginstitution, skal du gøre det ved at skrive en mail til et af de tre børnehuse:
Klik her for at skrive til Børnehuset Kregme
Klik her for at skrive til Hundested Børnehus
Klik her for at skrive til Frederiksværk Børnehus
Hvis du vil søge om nødpasning på Magleblik Skole, skal du skrive til skolelederen i Aula.
Nødpasningen i Halsnæs Kommune har indtil nu kørt fornuftigt, og antallet af tilmeldte børn har stemt overnes med, hvor mange der er plads til i de tre børnehuse og på Magleblik Skole. I Halsnæs Kommune bliver der løbende holdt øje med, hvor mange tilmeldte børn der er, så vi kan være klar til at åbne flere nødpasningssteder, hvis der bliver behov for det.
Genbrugspladserne i Hundested og Frederiksværk åbner igen for private.
Siden lørdag den 14. marts har genbrugspladserne i Hundested og i Frederiksværk været lukket for private grundet fare for smittespredning med COVID-19.
De danske myndigheder har nu givet grønt lys til, at genbrugspladserne kan åbne igen. Det sker i morgen tirsdag den 31. marts.
Der opfordres dog til, at man i morgen og i de kommende dage kun tager på genbrugspladsen, hvis det er strengt nødvendigt.
Genbrugspladserne i Halsnæs hører under og varetages af Halsnæs Forsyning, der er et selvstændigt selskab. På deres hjemmeside kan du derfor se de til enhver tid gældende retningslinjer for besøg på genbrugspladserne.
Pårørende støtter personalet på Frederiksværk Plejecenter Arresøparken
I denne tid sidder der beboere på plejecentre landet over, som ikke kan få besøg, og tilsvarende er der en masse pårørende, som ikke kan få lov til at besøge deres familiemedlem eller bekendte inde på plejecentret. Personalet på plejecentrene befinder sig et sted midt imellem beboere og pårørende, og hver dag møder de op på arbejde, for at gøre alt hvad de kan for at passe på plejecentrenes beboere, som befinder sig i gruppen for særligt udsatte i forhold til COVID-19.
I søndags var der nogle pårørende, der gerne ville vise deres taknemmelighed over for personalets indsats i denne tid. På Frederiksværk Plejecenter Arresøparken plantede de pårørende således et banner med teksten: Tak til Arresøparkens varme hænder. Tak fordi I hver dag kæmper. I er hverdagens helte. Tak for alt det I gør.
Områdeleder Karina Hvidtfeldt fortæller, at det er en gestus og en hilsen, der varmer i denne tid:
"Personalet gør et kæmpe stykke arbejde for at holde modet oppe og skabe et godt hverdagsliv for vores beboere. Det synes jeg lykkes godt, og i det store hele er her en god og rar stemning. Derfor er det en fantastisk anerkendelse af, at vi gør et godt stykke arbejde. Det er noget, som skaber glæde i en tid, der er svær. Det er virkelig et dejligt skulderklap”, siger hun.
På Arresøparken har der hverken blandt beboere eller personale været smittetilfælde med COVID-19.
Du kan se et billede af banneret herunder.
Genbrugspladserne åbner på tirsdag
Genbrugspladserne i Hundested og Frederiksværk har de sidste to uger været lukket for at forhindre smittespredning. Lukningen skete som en konsekvens af de nationale myndigheders anmodninger om at sende medarbejdere hjem, som ikke varetager kritiske opgaver. Desværre skete lukningen netop som foråret og havesæsonen er kommet i gang, og har derfor været til stor gene for brugerne af genbrugspladserne.
Halsnæs Forsyning har derfor, sammen med alle de øvrige affaldsselskaber og kommuner i landet, efterspurgt en tydelig udmelding fra det nationale beredskab om driften af genbrugspladserne, for at kunne imødekomme det store behov som genbrugspladserne opfylder for brugerne, men uden at gå på kompromis med de nationale myndigheders retningslinjer om smittespredning og sundheden for både medarbejdere og brugere.
Der er nu kommet en udmelding fra Styrelsen for Patientsikkerhed som vurderer, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne genbrugspladser for private, hvis det sikres, at de borgere, der kommer på genbrugspladsen, holder afstand til hinanden og til personalet, samt en række andre konkrete forholdsregler.
Med denne afklarende udmelding fra Styrelsen for Patientsikkerhed, er forsyningen nu klar til at åbne genbrugspladserne igen fra på tirsdag d. 31. marts. Åbningen bliver under hensyntagen til alle de nødvendige forholdsregler, som skal til for at forhindre smittespredning, og forsyningen er derfor i gang med at planlægge, hvordan det, på trods af de restriktioner der må iværksættes, stadig kan blive en god kundeoplevelse at komme på genbrugspladsen.
Hundested Kro tager imod socialt udsatte
I en tid med COVID-19 kan alle få brug for at kunne blive isoleret, men det er ikke alle, der har mulighed for at blive det i ens eget hjem. Det kan der være flere årsager til, og en af dem kan eksempelvis være, at man er hjemløs.
I den forbindelse har Hundested Kro tilbudt sin hjælp i den forstand, at Halsnæs Kommune kan leje sig ind på fire værelser, som kan bruges til socialt udsatte borgere, der har brug for isolation. Det kan eksempelvis være:
- Socialt udsatte borgere, der udskrives med Covid-19, og har behov for isolation, indtil de er raske. Det er borgere der ikke har et hjem at blive udskrevet til, eller hvor hjemmet er i en sådan stand, at det ikke vil være forsvarligt et udskrive hertil.
- Socialt udsatte borgere, som ikke har været indlagt, men viser symptomer på Covid-19, og har behov for et sted (og evt. støtte) til selvisolation. Det er også typisk hjemløse eller borgere, hvor hjemmet er i en sådan stand, at det ikke vil være forsvarligt at være isoleret dér.
- Socialt udsatte borgere, som ikke har Covid-19, men hvor der endnu ikke er etableret et mere varigt tilbud pga. tidlig udskrivning. Her vil de almindelige tilbud som udgangspunkt blive anvendt hurtigst muligt.
Pladserne på Hundested Kro er ikke til borgere, som er behandlingskrævende og/ eller har behov for døgndækket tilbud.
Der vil til gengæld være mulighed for socialpædagogisk støtte fra Center for Voksenstøtte på baggrund af en vurdering af borgerens behov. Den socialpædagogiske støtte vil foregå via telefon eller facetime.
Information om genbrugspladser
Der har i den seneste tid været en del offentlig debat omkring landets genbrugspladser, som lige nu holder lukket for private grundet COVID-19. Debatten har primært handlet om, hvorfor det er nødvendigt at holde lukket.
Genbrugspladserne i Halsnæs hører under og varetages af Halsnæs Forsyning, der er et selvstændigt selskab. I Halsnæs Kommune har vi dog valgt at dele information fra Halsnæs Forsyning om årsagen til lukningen af genbrugspladserne:
- Hovedårsagen til, at genbrugspladserne er lukkede er, at myndighederne anbefaler det for at reducere smittespredningen.
- Forsamlingsforbuddet på maks. 10 personer gælder både udendørs og indendørs. Der kommer rigtig mange mennesker på genbrugspladserne, og derfor er det svært at sikre, at både forsamlingsforbuddet og behovet for afstand bliver overholdt.
- Genbrugspladserne udfører ikke kritiske opgaver. Det vil sige, at de typer af affald, der bliver afleveret på genbrugspladserne, rent hygiejnemæssigt, kan opbevares i hjemmet, indtil der igen åbnes.
- For at holde den private sektor i gang holdes der åbent for erhverv på hverdage, mens der altså er lukket for private. Med den beslutning er Halsnæs Forsyning på linje med øvrige selskaber og kommuner samt med de nationale myndigheders anvisninger.
- Så snart der på nationalt plan bliver sagt god for, at genbrugspladserne igen kan åbne, så er Halsnæs Forsyning klar til at gøre netop det.
Sang og musik i gården på Solhjem
Rundt omkring på plejecentrene i hele landet sidder der beboere, som ikke længere kan få besøg af deres pårørende, som de plejer. Hvis besøgende er noget, man som beboer plejer at glæde sig til, så mangler et af hverdagens eller ugens lyspunkt lige pludselig.
På plejecentret Solhjem er hverdagen, ligesom på alle andre plejecentre, vendt helt på hovedet. Derfor var det med stor glæde, at der i onsdags var gensyn med de to frivillige musikanter Kristian og Hans Martin.
Kristian og Hans Martin kommer fast på Solhjem på frivillig basis to gange om ugen, men det har været sat på pause i disse COVID-19-tider, indtil man fandt en løsning på, hvordan det kunne fortsætte.
I onsdag var de så tilbage, og for at holde en behørig afstand til beboerne, blev der sat op til sang og musik i gården. For både beboere og personale var det en kølig, men savnet fornøjelse og et skønt afbræk i en hverdag, der bestemt ikke er, som den plejer.
Det er nok ikke sidste gang, at de to gårdmusikanter kommer forbi Solhjem til sang og musik på afstand.
14 midlertidige nødpladser etableret i Aktiviteten i Hundested
I den kommende tid kan kommunerne landet over risikere at stå over for en situation, hvor de skal begynde at tage imod borgere, som bliver udskrevet fra landets hospitaler. Det scenarie kan komme til at udspille sig, hvis der kommer så mange smittede med COVID-19 med behov for indlæggelse, at hospitalerne er nødt til at udskrive andre patienter for at gøre plads. Nogle af de udskrevne kan være smittet med COVID-19.
Som et led i kommunens sundhedsberedskabsplan er der derfor blevet etableret adskillige midlertidige døgnpladser til dem, der ikke kan udskrives direkte til hjemmet. 14 af de pladser etableres i Aktiviteten i Hundested, som nødpladser. De målrettes borgere, der ikke kan udskrives til eget hjem, og som er smittet med COVID-19 eller mistænkes for at være det.
De borgere, som vil blive udskrevet fra hospitalet, kan i forhold til COVID-19 inddeles i tre grupper:
- Borgere, som er bekræftet smittet med COVID-19.
- Borgere, som er mistænkt for at have COVID-19, men hvor det ikke er bekræftet.
- Borgere, som ikke er under mistanke for at være smittet med COVID-19.
Langt de fleste borgere vil blive udskrevet til eget hjem. De vil naturligvis stadig modtage sundhedsfaglig hjælp fra den kommunale hjemmepleje, hvis de har behov for det.
Dem der ikke kan udskrives til hjemmet vil enten blive placeret i nyoprettede nødpladser i Hundested eller på et plejecenter.
I Halsnæs Kommune vil vi meget gerne undgå, at der kommer COVID-19 ind på plejecentrene. Derfor er det kun de borgere, som ikke er under mistanke for at være smittet, som kommer direkte ind på plejecentrene.
Dem som er smittet eller under mistanke for at være det, og som ikke kan udskrives til eget hjem, vil blive placeret i de nye nødpladser i Hundested. De to grupper vil blive transporteret og indlogeret hver for sig, så de bliver holdt adskilt. Der vil naturligvis blive taget alle de forholdsregler, der er nødvendige for at undgå smitte.
De brugere, det normalt anvender Aktiviteten i Hundested, vil få tilbudt hjemmebesøg.
Nye retningslinjer for legepladser og udendørs træningsfaciliteter
Halsnæs Kommune har vedtaget en række nye retningslinjer for de kommunale legepladser og udendørs træningsanlæg. Det sker for at mindske risikoen for at sprede smitte med COVID-19.
For kommunens legepladser ved daginstitutioner og skoler er følgende nu gældende:
- Legepladserne hvor der er nødpasning, er kun åbne for børnene i nødpasningen. Legepladserne er lukket for alle uden for åbningstid, og der vil blive opsat skilte med information herom på legepladserne.
- Legepladser hvor der ikke er nødpasning, og hvor der er legeredskaber i stål og i plast, bliver lukket for offentlig adgang. Også her vil der blive sat skilte med information op.
- Legepladser hvor der ikke er nødpasning, og hvor der er åbne legearealer og legeredskaber i træ, vil fortsat være åbne. Her vil der blive opsat skilte med retningslinjer, der skal følges, når man er på legepladserne.
Alle udendørs kommunale træningsanlæg vil blive lukket af med afmærkningsbånd, og der sættes skilte op med information om lukningen.
Derudover vil der blive sat skilte med retningslinjer op ved udendørs seværdigheder og lignende, hvor der typisk samles mange mennesker.
Kreativ tankegang er vejen frem i en tid med COVID-19
Der har været skrevet og talt meget om, at der flere steder enten er mangel eller lang leveringstid på værnemidler og hjælpemidler.
I Visitationen i Halsnæs Kommune oplever de, at der er lang leveringstid på flere af deres gængse hjælpemidler. Det har ført til, at flere af medarbejderne har taget den kreative hat på og tænkt i nye baner for at løse problemerne.
Helt konkret så er de begyndt at købe dyner og madrasser i JYSK og IKEA, og i stedet for de traditionelle afskærmningsstativer mellem sengene, så er der indkøbt tøjstativer med lagner over, som udfører samme funktion.
De nye stativer er måske lidt mere vakkelvorne, end de almindelige er, men til gengæld er de mere fleksible, fordi der bruges to korte stativer i stedet for et langt traditionelt stativ.
En situation som den COVID-19 fører med sig, kalder på kreativ tankegang og nye måder at gøre tingene på for at komme godt ud på den anden side. Ovenstående er et eksempel på, hvordan plejepersonalet i Visitationen tilpasser sig COVID-19’s udfordringer med friskt mod, og at de ser mulighederne i de utraditionelle produkter.
Borgmesterens besked til sommerhusgæster
Der har i den seneste tid været snakket og skrevet meget om, at sommerhusejere og -gæster, der normalt bor i hovedstadsområdet, søger mod deres sommerhuse rundt om i landet for at få mere plads omkring sig. En del af de sommerhuse ligger her i Halsnæs Kommune. I den forbindelse har borgmester Steffen Jensen en besked til alle de sommerhusejere og -gæster, der i denne tid kommer til Halsnæs:
Som borgmester i Halsnæs Kommune er jeg glad for, at vi hvert år får besøg af en masse sommerhusgæster. Jeg kan godt forstå, at man i disse tider vælger at søge mod sit sommerhus, og den plads, fred og ro, det medfører, hvis alternativet er, at man eksempelvis sidder to voksne og to børn i en treværelses lejlighed i København.
Jeg vil derfor gerne byde sommerhusgæsterne velkommen i Halsnæs Kommune. Det er dog vigtigt, at både sommerhusgæster og borgere opfører sig ansvarligt i denne tid.
Derfor forventer jeg, at man enten er en ansvarlig sommerhusgæst eller en ansvarlig borger.
Det betyder helt konkret, at vi alle sammen skal følge de anbefalinger og regler, der kommer fra de danske myndigheder.
Her tænker jeg særligt på følgende:
- Sørg for at have en god håndhygiejne: vask dine hænder tit, og brug håndsprit.
- Hold afstand til folk omkring dig i alle situationer. Det gælder også, når du handler ind. Både når du står i kø ved kassen, men også når du bevæger dig rundt i supermarkederne.
- Send kun én person ned at handle. Hvis I møder op hele familien, så øger det, helt unødigt, smitterisikoen markant for både de andre kunder og for de ansatte.
- Genbrugsstationerne er lukket, så det vil være en stor hjælp, hvis I sorterer og gemmer jeres skrald derhjemme frem for at efterlade det ved de lukkede genbrugsstationer eller andre steder. Dagrenovation og bioaffald vil blive afhentet som normalt.
- Undgå at samles mere end ti personer.
Derudover vil jeg gerne opfordre til, at personer som tilhører den særlige risikogruppe ikke tager i sommerhus, men at de i stedet bliver hjemme. Det betyder også, at man som familie undlader at tage bedsteforældrene med i sommerhuset, hvis bedsteforældrene tilhører denne gruppe. Det giver forhåbentlig også sig selv, at man ikke skal samles mere en ti personer i et sommerhus, heller ikke selvom sommerhuset er meget stort.
Det er en fælles samfundsmæssig opgave for os alle sammen at begrænse og forsinke smitten med COVID-19 mest muligt i den kommende tid. Derfor vil jeg gerne opfordre både sommerhusgæster og faste borgere i Halsnæs Kommune til at følge myndighedernes anbefalinger og til løbende at følge med på Halsnæs Kommunes hjemmeside, hvor vi orienterer om nye tiltag og anbefalinger.
Information om nødpasning op til påske
Der plejer at blive etableret ekstra pasning i Frederiksværk Børnehus til alle børn i Halsnæs Kommune i de tre dage op til påske. I denne tid er der imidlertid ikke meget, der er, som det plejer, og det betyder også, at denne normale ekstra pasning ikke etableres i år.
Der har siden den 16. marts været nødpasning i forbindelse med COVID-19 i børnehusene i Kregme, Frederiksværk og i Hundested samt på Magleblik Skole i Frederiksværk. Den nødpasning fortsætter foreløbig frem til og med den 13. april.
For at få dit barn i nødpasning, skal du have afsøgt alle andre pasningsmuligheder. Læs mere om kriterierne for nødpasning nedenfor:
Derudover tilbydes der nødpasning til udsatte børn, for hvem det vil være gavnligt at komme i pasning i et par timer om dagen.
Hvis du vil søge om nødpasning for et barn i daginstitution, skal du gøre det ved at skrive en mail til et af de tre børnehuse:
- Klik her for at skrive til Børnehuset Kregme
- Klik her for at skrive til Hundested Børnehus
- Klik her for at skrive til Frederiksværk Børnehus
Hvis du vil søge om nødpasning på Magleblik Skole skal du skrive til skolelederen i Aula.
Lørdagskøreplan for lokaltoget
Fra mandag den 30. marts overgår lokaltoget her i Halsnæs til at køre efter deres lørdagskøreplan. Det sker, fordi der ikke længere er ret mange passagerer i togene. Dermed vil de færre afgange ikke få den konsekvens, at passagererne sidder for tæt i togene.
Ændringerne i køreplanen vil fremgå af Rejseplanen og Din Offentlige Trafik fra fredag den 27. marts klokken 12.
Der vil ikke være ændringer for buslinjerne 326, 327 og 320R.
Borgmester Steffen Jensen giver i et interview sit syn på COVID-19 i forhold både borgere, ansatte og erhvervslivet i Halsnæs Kommune.
Læs med nedenfor – der er endda chance for, at et par gode og kreative historier fra to skoler i Halsnæs får dig til at trække lidt på smilebåndet i en ellers alvorlig tid.
Set fra din stol, hvad er det så helt overordnet for en situation, vi alle sammen befinder os i lige nu?
"Først og fremmest er det en meget trist situation, vi som samfund står i. Alt for mange kommer til at blive ramt af coronavirus, og konsekvenserne for virksomheder og ansatte risikerer at blive store. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at minimere konsekvenserne af sygdommen, og derfor er det vigtigt, at vi alle sammen lytter til myndighedernes anbefalinger og påbud – og at vi retter os efter dem.
Jeg vil så også sige, at det er i en situation som denne, at samfundet og sammenholdet viser sit værd, og det gælder også her i Halsnæs Kommune.
Sundhedsmedarbejdere og andre går forrest for at passe på de sårbare. Pædagoger og lærere sørger for nødpasning og digital undervisning. Og mange administrative medarbejdere understøtter arbejdet med at passe på de sårbare samtidig med, at de forsøger at styre kommunen igennem krisen.
Det er imponerende at være vidne til, selvom det er på en trist baggrund."
Der er sket en kæmpe omvæltning i det danske samfund den seneste tid. Hvordan oplever du, at der her i kommunen er blevet taget i mod de ændringer, der løbende er kommet?
"Jeg vil gerne starte med at fremhæve, at jeg helt generelt oplever, at borgerne i Halsnæs udviser stor forståelse for situationen, og at de handler og agerer ansvarsfuldt. I går modtog jeg en melding fra Nordsjællands Politi om, at det også er den oplevelse, de har – ikke bare her fra Halsnæs, men fra hele Nordsjælland. Det vil jeg gerne rose og takke borgerne for.
Så vil jeg egentlig også gerne nævne, at vores nødpasning og fjernundervisning, efter omstændighederne, kører godt, og i den forbindelse bliver der også udvist stort ansvar fra borgernes side – tak for det!
I løbet af de seneste par dage er der dumpet et par gode historier ind fra flere af vores skoler, der griber tingene an lidt anderledes, end de plejer.
Da jeg hørte om, at de danser fredagsdans via Facebook på Melby Skole, og at de tager på tour de chambre hos hinanden via Skype på Ølsted Skole, fik jeg et kæmpe smil på læben. Det er skønt, at der bliver tænkt kreativt i en tid som denne, hvor der både på skoler, i institutioner, i erhvervslivet og andre steder er brug for nye måder at anskue tingene på."
Nu nævner du selv erhvervslivet. Har du tænkt dig at række hånden ud til de lokale, private virksomheder og være med til at hjælpe dem ud på den anden side?
"Ja, det har jeg.
Lige nu er der mange private virksomhedsejere og ansatte, som står i en usikker situation, og derfor har staten også trådt til med hjælpepakker. Det skal vi som kommune understøtte ved at hjælpe, hvor vi kan.
Derfor har vi valgt at fremrykke betalingen af regninger, og lige nu er vi også ved at se på, hvilke anlægsinvesteringer, vi kan fremrykke. Det er ingen mirakelkur, men det kan måske være et bidrag til at holde nogle virksomheder oven vande."
Det er jo en omfattende krise, der har ramt hele Danmark hårdt. Hvordan oplevede du, at I var rustet til krisen i Halsnæs Kommune?
"Helt generelt synes jeg, at vi i Halsnæs har været godt rustet til at håndtere krisen.
Vores beredskabsplaner var opdaterede, og vores krisestab har været beslutningsdygtig fra dag et. Det betyder, at vi har været hurtige til at handle, og at vi eksempelvis traf beslutningerne om at beskytte vores plejecentre, sætte ansatte til at arbejde hjemmefra og lukke ned for al mødeaktivitet, inden regeringen efterfølgende traf de samme beslutninger.
På den måde er vi faktisk løbende blevet bekræftet i, at vi hele tiden har tænkt i de rette baner, og at vi har truffet nogle gode valg – også selvom vi, især i starten, gik mere restriktivt til værks end flere af vores nabokommuner."
Det er efterhånden gået op for mange, at den her krise kommer til at tage tid at komme igennem. Hvad er de største bekymringer omkring coronavirus i den kommende tid i Halsnæs Kommune?
"På den korte bane har vi to store bekymringer: At vi får coronavirus ind på et af vores plejecentre, og at vi får plejekrævende borgere som er smittet med coronavirus hjem fra hospitalet.
For at forebygge de to scenarier har vi lukket fuldstændig ned for besøgende på plejecentrene, og de nødpladser vi har oprettet til de smittede borgere, vi får hjem fra hospitalet, er isoleret fra andre.
En anden bekymring er spørgsmålet om værnemidler. Det er helt afgørende, at vi som samfund får styr på det, så vi kan beskytte de medarbejdere, der går forrest i forhold til at passe på de sårbare. Lige nu er situationen den, at vi ikke mangler noget, men det kan hurtigt ændre sig, hvis der ikke snart kommer nye forsyninger til."
Efter din mening, hvad skal der så fokuseres på lige nu?
"Lige nu er det vigtigste, at vi følger de anbefalinger og retningslinjer, der kommer fra de danske myndigheder. De kommer af en årsag, og vi har alle sammen et ansvar for at hjælpe Danmark ud på den anden side.
Det ansvar lever både borgere og ansatte i Halsnæs Kommune op til, og det er jeg både glad for og stolt af. Forhåbentlig kan det være med til, at der ikke går alt for længe, før vi så småt kan begynde at åbne samfundet op igen."
Vær opmærksom på adfærd og retningslinjer – også udendørs
I en tid, hvor mange ansatte er sendt hjem, og også har deres børn hjemme, fordi skoler og institutioner er lukket ned landet over, kan det være fristende at bruge lidt tid udendørs, og måske endda i selskab med gode legekammerater til børnene. Det må man også gerne, men de danske myndigheder har udstedt nogle retningslinjer, som man opfordres til at læne sig op af.
- Vær opmærksom på, at ingen af jer har symptomer på sygdom – hverken børn eller voksne
- Leg med så få andre børn som muligt, helst ikke mere end et til to, og hold legeaftalerne korte
- Leg med de samme børn, og undgå legeaftaler med nye børn hver dag
- Undgå legepladser med mange andre børn
- Sørg for, at både børn og voksne vasker hænder tit
Derudover gælder det stadig, at man ikke må være samlet mere end ti mennesker, og at vi skal holde afstand til hinanden i videst muligt omfang.
Politiet har mulighed for at gribe ind, hvis der er mere end ti mennesker samlet, og en overtrædelse af forbuddet kan give en bøde på 1500 kroner.
I Halsnæs Kommune vil vi derfor gerne opfordre alle borgere til fortsat at holde afstand, og til at overholde ovenstående retningslinjer. Vi har fået en melding fra Nordsjællands Politi om, at der blandt borgerne er blevet taget godt i mod og udvist forståelse for de tiltag, der er kommet fra de danske myndigheder. Således er der endnu ikke blevet udskrevet bøder hverken i Halsnæs eller i det øvrige Nordsjælland.
I de kommende dage vil Halsnæs Kommune sætte skilte op, som opfordrer til at holde afstand og undgå for store forsamlinger. Plakaterne vil blive sat op på steder, hvor der kan tænkes at forsamles mere end ti mennesker, eksempelvis ved legepladser og ved Knud Rasmussens hus.
Derudover er der også udendørsfaciliteter i kommunen, som vil blive lukket. Det gælder eksempelvis de udendørs træningsfaciliteter i Asserbo og ved Frederiksværk Gymnasium. De pågældende steder vil blive lukket ned ved, at der bliver sat tape rundt om dem, og vi henstiller naturligvis til, at nedlukningen respekteres.
Fokus på de udsatte i Halsnæs
Der er i hele landet fokus på, hvordan man undgår, at udsatte svigtes i denne tid. I Halsnæs Kommune er hele nødberedskabet tilrettelagt på en sådan måde, at det går mindst muligt ud over de udsatte og sårbare.
Et af fokusområderne er de udsatte børn. Halsnæs Kommune er derfor i løbende dialog med alle familier, hvor der bor udsatte børn for at sikre, at børnene ikke lider overlast, eller om der i den konkrete situation er behov for særlige tiltag. Det kan f.eks. være behov for samtaler og hjælp til praktiske spørgsmål.
Også de udsatte voksne er der fokus på, og der er også her en løbende kontakt med de borgere, der af forskellige årsager har det svært.
Halsnæs Kommune sørger for at holde kontakt med vores udsatte borgere og vil også tage nye tiltag i brug i de kommende dage, hvis der viser sig behov for det. Vi vil rigtig gerne have besked, hvis du ser borgere, der kan have behov for kontakt fra kommunen. Du kan skrive til vores sikre mail ved at klikke her.
Nyhedsbrev til erhvervslivet
Halsnæs Kommune har i dag sendt et brev rundt til de virksomheder, der abonnerer på kommunens erhvervsnyhedsbrev med gode råd til at håndtere den svære situation, mange virksomheder står i. Samtidig arbejder Halsnæs Kommune på yderligere initiativer, der kan understøtte erhvervslivet – f.eks. ved at fremrykke anlægsinvesteringer. Du kan læse brevet her.
Tour de chambre på Skype
På Ølsted Skole foregår meget af undervisningen via Skype. For 8T bruges det virtuelle forum både til arbejdet i dansk, matematik og naturfag. Ud over det er det også blevet et socialt forum, som rent faktisk har motiveret flere af eleverne i 8T til at rydde op på deres værelser.
Årsagen?
Der var arrangeret tour de chambre med resten af klassen – via Skype naturligvis.
Hvis eleverne havde lyst, kunne de på den måde vise deres klassekammerater, hvordan der ser ud på deres værelser: Hvilke idolplakater, hænger der på væggen? Hvilket fodboldhold hænger der trøjer eller halstørklæder med? Eller er der noget andet helt specielt, som skal vises frem?
Og nå ja, så fik eleverne i øvrigt også set, hvordan deres lærer bor.
Det kan godt være, at der er mange børn og unge mennesker, der savner den daglige kontakt med alle vennerne i disse tider, men på Ølsted Skole har de altså brugt den specielle situation vi står i nu, til at lære hinanden lidt bedre at kende på kryds og tværs.
Varsling: Rengøring og praktisk hjælp kan blive påvirket af COVID-19
I modsætning til en række andre kommuner har Halsnæs Kommune indtil nu opretholdt serviceniveauet for borgere, der modtager praktisk hjælp og hjælp til rengøring. Det vil vi fortsat bestræbe os på, så længe det kan lade sig gøre.
Imidlertid forventes antallet af smittede borgere – og dermed også ansatte - at stige ganske betragteligt i de kommende dage. I en sådan situation vil Halsnæs Kommune være nødsaget til at prioritere indsatserne.
Derfor kan der i de kommende dage opstå en situation, hvor ressourcerne målrettes de borgere, der har et stort behov for hjælp. F.eks. til mad, medicin og personlig pleje. Det betyder, at der i givet fald vil blive skåret i hjælpen til rengøring og praktisk hjælp hos de borgere, hvor det vurderes, at det vil have færrest mulige konsekvenser.
Såfremt det bliver nødvendigt at skære i hjælpen, vil de pågældende borgere få direkte besked. Omfanget af en eventuel reduktion af hjælpen kan Halsnæs Kommune ikke sige noget om på nuværende tidspunkt, men det er en prioritering at fastholde et så godt serviceniveau som overhovedet muligt.
Legepladserne er åbne
Der har været lidt forvirring om, hvorvidt de offentligt tilgængelige kommunale legepladser ved institutioner i Halsnæs Kommune er blevet lukket grundet COVID-19 eller om de stadig er åbne.
De legepladser, der plejer at være åbne, vil fortsat være det, men vi vil gerne opfordre til, at man tager sig nogle forholdsregler, når man bruger dem. Eksempelvis at man holder god afstand til andre på legepladsen, og at man går igen, og måske finder en anden legeplads, hvis der allerede er en del andre, der bruger legepladsen, når man kommer.
Det skal understreges, at når nødpasningerne i Halsnæs Kommune er åbne, så må deres legepladser kun bruges af de børn, der er i nødpasningsordningerne. Det håber vi, at der er forståelse for.
Det drejer sig som legepladserne ved børnehusene i Kregme, Hundested og Frederiksværk og på Magleblik Skole.
Varsling om ændringer i køreplanerne hos Movia
Movia har varslet, at der vil komme ændringer i deres betjening af bus og lokaltog i næste uge. For busruterne 326, 327 og 320R vil der ikke være nogen ændringer, men lokaltoget vi begynde at køre efter lørdagskøreplanen.
Hvornår ændringerne helt præcist træder i kraft er endnu ikke bekræftet af Movia. Da det forventes at ske i næste uge, varsler vi om det allerede i dag for at gøre så mange som muligt opmærksomme på ændringerne i så god tid som muligt.
I Halsnæs Kommune har vi bedt Movia om at holde os orienteret og opdateret om kommende ændringer og om, hvornår de træder i kraft samt at sørge for, at de kommende ændringer også vil fremgå af Rejseplanen.
Fredagsdans på Facebook
På Melby Skole plejer alle eleverne at mødes i skolegården hver fredag og danse fredagsdans. Det kan de naturligvis ikke i disse COVID-19-tider, men det er der råd for. Fredagsdansen i dag blev nemlig ikke aflyst. Den blev i stedet danset klokken 12 via skolens Facebookside.
Foruden online fredagsdans er der også klasser på Melby Skole, som benytter sig af virtuelle morgensamlinger og fjernundervisning, og så er man også opmærksom på at have daglig en til en kontakt med elever med særlige behov.
Dette er blot et par eksempler på, hvordan de på Melby Skole, og garanteret også mange andre steder i Halsnæs, gør rigtig meget for at holde fast i så meget af hverdagen, som de kan, i en tid, der unægtelig er lidt speciel.
Der er styr på basisdriften
Det er ikke nogen hemmelighed, at tingene ikke er, som de plejer at være, og sådan er det også i Halsnæs Kommune. Det er dog vigtigt at fremhæve, at der i denne specielle tid er styr på basisdriften.
Det vil sige, at selvom sygefraværet lige nu er lidt højere, end normalt, så er der på nuværende tidspunkt nok personale til nødpasning i dagtilbud og SFO, på bostederne og på plejecentrene. Det kan dog ikke afvises, at der på et tidspunkt kommer til at ske en yderligere prioritering af vores ressourcer, så de er målrettet borgere med stort behov.
Rask i 48 timer
Hvis du har været syg, uanset om det handler om COVID-19 eller ej, så skal du have været rask i 48 timer, før du som voksen tager på arbejde eller som barn møder op i nødpasningen igen. I denne sammenhæng betyder rask, at du er feber- og symptomfri.
Hvis du som borger eksempelvis er gået hjem fra arbejde med forkølelse, feber eller ondt i halsen, så skal symptomerne have været væk i 48 timer, før du møder op igen, men du skal altså ikke i karantæne i 14 dage. Det samme gælder for børn, der er blevet sendt hjem fra den kommunale nødpasningen grundet sygdom.
Besøg
Styrelsen for Patientsikkerhed har den 18. marts 2020 givet alle landets kommunalbestyrelser påbud om omgående at udstede midlertidigt forbud mod besøgendes adgang til plejehjem, kommunale og private bosteder mv., da det er nødvendigt for at forebygge og inddæmme udbredelse af COVID-19. Påbuddet gives med hjemmel i epidemilovens § 12 c, og bekendtgørelse nr. 215 af 17. marts 2020
Forbuddet mod besøg omfatter ikke besøg i kritiske situationer fra en patients nære pårørende. Ved en kritisk situation forstås f.eks. et uopsætteligt besøg hos en kritisk syg eller døende person, eller forældres eller andre nære pårørendes besøg hos et mindreårigt barn eller lignende særligt tungtvejende grunde. Besøg skal aftales på forhånd.
Myndighederne opfordrer til, at man kommunikerer med hinanden digitalt i det omfang, det kan lade sig gøre. Det kan eksempelvis være via Facetime eller Skype.
UniLogin ramt af hackerangreb
UniLogin har i dag været udsat for et hackerangreb, hvor systemet er forsøgt overbelastet. Det har betydet, at det har været svært for brugerne at logge på. Du kan læse mere om angrebet, og om hvad status er, her.
31 millioner til det lokale erhvervsliv
Vi har tidligere meldt ud, at en af de måder, som Halsnæs Kommune ønsker at støtte det lokale erhvervsliv på i denne tid, er ved at fremrykke betalingen af regninger. Regningerne betales, så snart de er godkendt, og ikke først, når der er betalingsfrist. Helt konkret er der blevet fremrykket betaling af regninger for 31 millioner kroner.
Der bliver stadig kigget på at finde endnu flere muligheder, hvorpå Halsnæs Kommune kan hjælpe de lokale virksomheder. Bl.a. om der er mulighed for at fremrykke forskellige indkøb og anlæg.
Kom med ind i Halsnæs Kommunes COVID-19 kriserum
Hvordan fungerer tingene egentlig i Halsnæs Kommune under en krise som COVID-19? og hvem træffer de vigtige beslutninger? Det kan du få svaret på her.
I Halsnæs Kommune er der nedsat et kriseberedskab, som i fællesskab beslutter, hvordan situationen omkring COVID-19 skal håndteres på alle de kommunale områder.
Halsnæs Kommunes kriseberedskab består af en række kommunale nøglepersoner herunder borgmesteren og direktionen samt relevante fagpersoner. Kriseberedskabet holder daglige møder via Skype, hvor COVID-19-situationen vendes, og hvor det besluttes, om der skal sættes gang i nye tiltag og i så fald, hvordan det skal håndteres. Det er bl.a. spørgsmål om, hvordan vi sikrer, at borgerne kan komme i kontakt med os, hvordan vi passer på vores medarbejdere samtidig med, at kommunen kan opretholde en nøddrift, og hvordan de mange udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen og andre myndigheder konkret skal gennemføres i Halsnæs Kommune.
Tak
I Halsnæs Kommune vil vi gerne sige tak til dem, der har reageret på vores brev eller annonce, hvor vi søger personale med sundhedsfaglig baggrund, som vil hjælpe til, når hospitalsindlagte borgere begynder at blive udskrevet.
Indtil videre er der 15 der har meldt sig, og det er vi rigtig glade for. Det betyder dog ikke, at der ikke er plads til flere.
Derfor: Hvis du har lyst til at give en hjælpende hånd, så vil vi i Halsnæs Kommune fortsat opfordre til, at du kontakter souschef for virksomhederne på Ældreområdet Charlotte Grønning Jørgensen på tlf. nr. 21 41 07 63 eller på chgrj@halsnaes.dk
Maks. 10 personer samlet
I går den 17. marts fremlage statsministeren en række yderligere tiltag for at bryde smittekæderne for COVID-19. Et af dem var, at der nu er forbud mod at være samlet mere end ti mennesker ad gangen. Det efterlever vi selvfølgelig i Halsnæs Kommune.
På vores bosteder, plejecentre, dagtilbud med videre vil der være fuld opmærksomhed på dette. Det betyder blandt andet, at der vil blive spist i hold, så der inklusiv personalet ikke er mere end ti personer samlet.
Status på nødpasning
Nødpasningen i Halsnæs Kommune kører fortsat godt, og stemningen er positiv. I dag har der været 16 børn i alderen 0-6 år fordelt på de tre børnehuse, mens 5 skolebørn op til 9 år har været på Magleblik Skole.
Unge- og Kulturcentret chatter med de unge om COVID-19
I forbindelse med COVID-19 har der været fokus på de ældre og andre særligt udsatte. I Unge- og Kulturcentret har de taget ungehatten på, for der er også mange unge, der går rundt og bekymrer sig om COVID-19. De bekymringer kan der være behov for at tale med andre om, og derfor er åbningstiderne i den lokale Ungechat blevet udvidet.
I Ungechatten kan de unge i Halsnæs helt anonymt dele deres bekymringer med lokale ungerådgivere, og de kan også få rådgivning om ungerelaterede spørgsmål og problemer.
Ungechatten er nu åben med lokale ungerådgivere i følgende tidsrum:
- Mandag 12-14
- Tirsdag 14-16
- Onsdag 12-14
- Torsdag 19-21
- Fredag 14-16
Det vil også være muligt at chatte med en ungerådgiver uden for disse tidsrum, men så vil det ikke være en lokal ungerådgiver, man får kontakt til.
I disse tider med COVID-19 sidder ungerådgiverne, der betjener chatten, naturligvis derhjemme og udfører deres arbejde.
Chatten foregår digitalt lige her
Status på nødpasning
Nødpasningen kører fortsat i børnehusene i Kregme, Hundested og Frederiksværk for de 0-6-årige og på Magleblik Skole for skolebørn op til 9 år.
I dag er der samlet set mødt 18 børn op. Fordelt på de tre børnehuse er der i dag 11 børn, mens syv er mødt op på Magleblik Skole.
Fra nødpasningsstederne lyder det, at forældrene er glade for, at nødpasningen giver dem mulighed for at passe deres arbejde i en svær tid, og at stemningen blandt forældrene er positiv. Mange forældre har fundet andre pasningsmuligheder til deres børn, så nødpasningen ikke belastes mere end nødvendigt, så den er tilgængelig for dem, der har brug for den.
Der skal lyde en tak til både forældre og til personalet for at udvise positivitet og samfundssind. Det gælder både det hjemsendte personale og dem, der møder op og giver børnene en god hverdag i en speciel tid.
Byrådsmøde aflyst
I aften skulle der have været afholdt byrådsmøde, men lige som al anden mødeaktivitet i Halsnæs Kommune er byrådsmødet aflyst. De sager hvor en beslutning er påkrævet vil blive håndteret af borgmesteren og byrådet uden om mødet.
Har du lyst til at give en hjælpende hånd?
I går skrev vi, at vi i Halsnæs Kommune står over for en situation, som kan skabe et øget behov for sundhedsfaglige medarbejdere i kommunen. Det skyldes, at vi i den kommende tid vil modtage hospitalsindlagte borgere, som bliver udskrevet for at gøre plads til patienter smittet med COVID-19.
Derfor er der i går via e-Boks blevet sendt et brev ud til en række tidligere ansatte med sundhedsfaglig baggrund, hvor vi beder om, at de overvejer muligheden for at blive ansat i en begrænset periode, hvis der viser sig at være et behov. Derudover er andre, der bor i kommunen, og som har en sundhedsfaglig baggrund, også meget velkomne til at melde sig.
Vi ved ikke endnu om – og i givet fald hvornår - det konkrete behov for flere medarbejdere opstår, men alle der er interesserede i at hjælpe, når tiden kommer, kan kontakte souschef for virksomhederne på Ældreområdet Charlotte Grønning Jørgensen på tlf. nr. 21 41 07 63 eller på chgrj@halsnaes.dk. Aflønning sker efter gældende overenskomst, og man vil til enhver tid selv kunne vælge at fratræde med dags varsel.
Status på nødpasning
Nødpasningen i Halsnæs Kommune startede op fra morgenstunden den 16. marts. For de 0-6-årige var der mulighed for nødpasning i børnehusene i Kregme, Hundested og Frederiksværk, mens skoleelever op til 9 år kunne møde på Magleblik Skole.
Siden slutningen af sidste uge er 68 børn blevet tilmeldt nødpasning, men en formiddagsstatus viser, at kun 27 er mødt op.
Fra personalet i børnehusene og på Magleblik Skole forlyder det, at forældrene har været meget imødekommende og forstående, og tallene viser også, at mange har brugt weekenden på at finde alternative pasningsmuligheder.
Der er dog børn, som først er tilmeldt nødpasningen fra et senere tidspunkt, men som er talt med blandt de 68 tilmeldte. Billedet af hvor mange der møder op i forhold til, hvor mange der er tilmeldt, kan dermed meget vel ændre sig, jo længere vi kommer i forløbet.
Muligvis behov for mere sundhedspersonale
I den kommende tid står vi over for at modtage hospitalsindlagt borgere, som bliver udskrevet for at gøre plads på hospitalerne til patienter, som er smittet med COVID-19. Sådan en situation kan skabe et øget behov for sundhedsfaglige medarbejdere i Halsnæs Kommune.
Vi ved desværre ikke endnu, hvor og hvornår det konkrete behov for flere medarbejdere opstår, men kommunen ønsker at være på forkant med udviklingen og have en reserve klar. Derfor vil nogle af dem, der tidligere har været ansat i vores sundhedssektor, og som nu er gået på pension, modtage et brev fra Halsnæs Kommune, hvor de bedes overveje muligheden for at blive ansat i en begrænset periode, hvis der viser sig at være et behov.
Andre der bor i kommunen, og som har en sundhedsfaglig baggrund er også meget velkomne til at melde sig.
Aflønning sker efter gældende overenskomst, og man vil til enhver tid selv kunne vælge at fratræde med dags varsel.
Det er naturligvis meget vigtigt, at dem der melder sig er raske.
Alle der er interesserede i at hjælpe til på det sundhedsfaglige område bedes kontakte souschef for virksomhederne på Ældreområdet Charlotte Grønning Jørgensen på tlf. nr. 21 41 07 63 eller på chgrj@halsnaes.dk
Hjælp til private virksomheder og leverandører i Halsnæs Kommune
I Halsnæs Kommune vil vi gerne give en hjælpende hånd ud til det private erhvervsliv i kommunen.
Vores bidrag til at understøtte erhvervslivet er, at vi fra i dag sætter regninger til private virksomheder og leverandører til betaling, så snart regningen er godkendt og ikke først, når betalingsfristen udløber.
Herudover vil vi i den kommende tid overveje, om vi fra kommunens side kan gøre endnu mere.